VIDEO. Reacții dure la adresa directoarei Liceului „Gheorghe Lazăr” care l-a invitat pe George Simion să le vorbească elevilor. Profesoară universitară: „O anunț oficial pe directoarea Liceului Lazăr că își face de râs elevii și absolvenții excelenți. Mizerabil de trist, doamnă!”


VIDEO. Reacții dure la adresa directoarei Liceului „Gheorghe Lazăr” care l-a invitat pe George Simion să le vorbească elevilor. Profesoară universitară: „O anunț oficial pe directoarea Liceului Lazăr că își face de râs elevii și absolvenții excelenți. Mizerabil de trist, doamnă!”

Incidentul de luni din curtea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București care a avut în prim plan reacția de respingere a elevilor liceului, prin huiduieli, la adresa controversatului deputat George Simion, președintele AUR, și-a mutat centrul de greutate în zona conducerii instituției, directoarea Ionela Neagoe fiind învinovățită că, din slugărnicie față de clasa politică, a adus în fața unor copii eminenți cele mai sinistre figuri ale acesteia. 

Este vorba despre infractorului condamnat cu executare în dosarul Colectiv Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5, funcție de pe care a plecat direct la pușcărie, invitat anul trecut la festivitățile de deschidere și, firește, de George Simion care a negat incidentul cu huiduielile, postând pe pagina sa publică un clip editat (video la finalul textului) din care ar rezulta ca a fost primit cu căldură de către elevi și conducere. 

Directoarea Neagoe a reacționat spunând doar că George Simion nu a fost invitat oficial la deschiderea noului an școlar, venind la ceremonie din proprie inițiativă ca fost „lăzărist” (deputatul a absolvit liceul Lazăr în 2005). 

Redăm mai jos câteva dintre reacțiile unor analiști și jurnaliști care nu s-au ferit să afirme că directoarea - prin gestul de a-l aduce la microfon pe Simion, liderul unui partid extremist, ultranaționalist, conspiraționist, cu numeroși parlamentari agresivi, antieuropeni, rusofili, agramați – și-a expus elevii unei umilințe de neacceptat. 

Sorin Ioniță (analist si comentator român liberal, expert în politici publice si dezvoltare locala, comentariu pe pagina sa de Facebook): „George Simion nu s-a autoinvitat nicăieri: iată pe Ionela Neagoe, directoare la liceul Lazăr, cum îl cheamă chiar ea pe Căpitan la microfon. Profesoară de română plimbată prin toate proiectele progresiste POSDRU şi bursele europene posibile, vedetă la radio şi în bula reformistă, feelgood modern education. Dar dacă e ordin de la servicii, cu plăcere, ba chiar cu mândrie patriotică fiindcă suntem băgaţi în seamă. Scopul nu-i să dăm cu roşii stricate în ea, ci să înţelegem cum funcţionează Sistemul şi de ce vedeţi oameni absolut normali la cap cum încep brusc să mănânce dulapuri. Putea fi oricare director de şcoală din România, condiţionarea e aceeaşi. Dar sunt curios cum intră mâine la clasa copiilor de 17 ani care au avut mai multă coloană vertebrală decât ea. 
PS. “Lăzăristul” e ăla cu jumate de ochi în cadru, aşezat judicios lângă organul supraveghetor”

Dorelian Bellu (jurnalist, comentariu pe pagina sa de Facebook): „Simion Sputnikul s-a gândit să tragă foloase de imagine din deschiderea anului şcolar. S-a dus deci haimanaua să le vorbească elevilor şi nu la vreun coteţ de la el din Vrancea, ci la colegiul Gh. Lazăr din Bucureşti. 

La Digi24 zice că a vorbit puţin, a fost huiduit, a plecat. Alţi martori spun că n-au fost huiduieli. Şi el neagă. Dar nu spune nici de ce n-a postat video cu momentul discursului, el care se înregistrează şi distribuie şi când clămpăneşte de unul singur în maşină.

Evident că Simion Sputnikul n-avea nicio îndreptăţire să le vorbească elevilor. Moralmente, este un căcănar, un golan descins din galerie, un populist ordinar care a adus în parlament o pegră cum doar Vadim şi Dan Diaconescu au mai reuşit: infractori, securişti, ceauşişti, vite care nu pot să lege două cuvinte etc. Nici intelectual nu stă mai bine: are câteva zeci de cuvinte în vocabular, arată că a citit pe sponci şi încearcă prin tăvăleală şi ţipat să-şi compenseze sărăcia de lexic şi de argumente.

Nu era deci niciun motiv să fie lăsat să le vorbească elevilor. Directoarea liceului, @Ionela Neagoe (în imagine, în plan apropiat, cu părul roşcat), zice că insul a venit neinvitat. Chiar şi aşa. Cum să conduci o instituţie de învăţământ şi să laşi un terchea-berchea să li se adreseze elevilor tăi într-un cadru oficial?

El este un parlamentar şi atât. Sunt sute ca el. Cum să i se permită unuia ajuns cine ştie cum în parlament să se folosească de elevi după cum are chef? 

Orice elev, profesor sau părinte prezent la festivitatea de la Gh. Lazăr era îndreptăţit să iasă în faţa mulţimii, să-l întrerupă şi să ceară evacuarea individului. Din păcate, n-a făcut-o nimeni.

O atitudine mult mai demnă a arătat portarul de la Digi24, care acum câteva luni, l-a trimis pe Simion Sputnikul să plimbe ursul, în ciuda zbieretelor. Şi aici se vede diferenţa dintre privat şi stat.”

Magda Grădinaru (jurnalistă, Spotmedia, articol publicat AICI): „Problema nu e George Simion, care s-a dovedit a fi un șarlatan, ci o profesoară director de liceu care îi umilește pe elevi și îi dă microfonul lui George Simion. Elevii fac un gest de reparație formidabilă, dar directoarea Colegiului Lazăr nu cred că înțelege asta. Ea, nu Simion, a încercat să-i facă pe copii și pe profesori părtași la un circ politic.

Mihaela Miroiu (profesoară universitară de științe politice la SNSPA, activistă pentru drepturile omului): „O anunț oficial pe directoarea Liceului Lazăr că își face de râs elevii și absolvenții excelenți. Inclusiv pe Alexandra Miroiu, lazarista care, simultan cu apariția clovnului national George Simion la deschiderea anului școlar, a absolvit foarte bine University College of London. Mizerabil de trist, doamnă. Pana unde injositi acest minunat liceu, absolvenții trecuți și actuali, pe elevii care au venit aici cu un mare simț al demnității și mândriei?”

Ionuț Tudorică (jurnalist, fost purtător de cuvânt al lui Claudiu Năsui, deputat USR): „Bărbații națiunii n-au tupeu să-l huiduie pe Simion. Cică „să nu-i facă reclamă", vezi Doamne. Nu că le e teama că nu mai ies din gura lui mare. Las că iî huiduie copiii de liceu. Ca ăia de la Lazăr azi. Ăștia care îs primii crescuți fără un tătuc sau o duamnă. Ăștia care domină mondial sporturile. Ăștia care domină olimpiade științifice, dar care, din pacate pentru noi, ăștia rămași, pleacă. Am zis "ăștia rămași"? Păi ăsta e adevarul, după mine.”

PODUL a scris despre incidentul la Colegiul Național „Gheorge Lazăr” AICI. 

Clipurile pe care le postăm mai jos sunt realizate de 1) -  un reporter al publicației VICE, prezent în curtea Liceului Lazăr, așa cum detaliază pe pagina sa de Facebook, martor ocular, așadar, al reacției elevilor la apariția lui George Simion, și 2) de echipa lui Simion (clipul este însă editat, iar coloana sonoră nu pare să fie cea reală în momentul în care liderul AUR își începe discursul întâmpinat de huiduieli). 


 


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.