VIDEO. Italia scandalizată de mesajul electoral al unui politician care batjocorește o cerșetoare de etnie romă și promite s-o alunge din Florența după alegerile din septembrie / Alessio Di Giulio filmându-se alături de femeie: „Votează-mă și n-o s-o mai vezi niciodată!”


VIDEO. Italia scandalizată de mesajul electoral al unui politician care batjocorește o cerșetoare de etnie romă și promite s-o alunge din Florența după alegerile din septembrie / Alessio Di Giulio filmându-se alături de femeie: „Votează-mă și n-o s-o mai vezi niciodată!”

Numeroase personalități din Italia, printre care și jurnalistul și scriitorul Andrea Scanzi, cu peste 2,1 milioane de urmăritori pe Facebook, au condamnat public gestul politicianului Alessio Di Giulio, consilier la Florența din partea formațiunii populiste de dreapta „Lega” (a lui Matteo Salvini), care s-a filmat pe străzile orașului alături de o femeie de etnie romă cerând electoratului votul pentru a nu mai vedea niciodată țigani la cerșit. Video la finalul textului!

„Unul dintre cele mai dezgustătoare și vomitive lucruri pe care le-am văzut vreodată. Bărbatul chel din prim-plan este liderul Lega din Florența. După această dovadă de squadrism online, a șters videoclipul. Numele lui este Alessio di Giulio, iar cei care îl votează ar trebui să le fie rușine, în opinia mea. Foarte tare! Ce dezgustător!”, scrie Andrea Scanzi pe pagina sa publică de Facebook.  

„Pe 25 septembrie votează Lega, pentru a nu o mai vedea niciodată, astfel încât să nu mai fie la Florența", spune consilierul Di Giulio. Femeia îi răspunde: „Nu spune asta, nu mi-e frică".

Clipul postat de consilier pe pagina sa publică de Facebook a fost șters după numeroase raportări, consilierul plângându-se ulterior că a fost cenzurat și respingând acuzațiile de rasism. 

Printre numeroasele reacții postare s-a aflat și cea a jurnalistei Selvaggia Lucarelli, care, tot prin intermediul rețelelor de socializare, l-a invitat pe consilier să își demonstreze „curajul filmând un bărbat, poate de două ori mai mare decât el, spunând aceleași lucruri cu telefonul". 

„A face propagandă pe spatele celor care sunt deja victime ale urii și prejudecăților sociale este un mod indecent de a face politică", acuză Dmitrij Palagi și Antonella Bundu, consilieri municipali la Florența din partea „Sinistra progetto commune”.  „A cocheta cu cele mai întunecate pagini ale istoriei europene nazisto-fasciste este neconstituțional. Ar fi mai bine dacă ar încerca să înțeleagă ce înseamnă să mori, să dispari, să nu mai exiști", au adăugat cei doi. 

Di Giulio respinnge însă acuzațiile de rasism precizând că nu a văzut ca vreun „influencer de duminică” să fie preocupat de hărțuirea la care se dedau bandele de cerșetori din orașele mari ale Toscanei. „Am putea vorbi, de asemenea, despre taberele ilegale de romi și despre oamenii forțați să ceară bani la semafoare sau pe stradă", mai scrie di Giulio pe Facebook, adăugând că se îndoiește că vreun intelectual de stânga își dorește să intre mai adânc în acest subiect. Di Giulio subliniază apoi că în Italia "cerșetoria este o infracțiune”. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.