Ce face Rusia cu gazele care trebuiau trimise în Germania prin Nord Stream 1. Detaliul de ultimă oră care a ieșit la iveală


  • ACP
  • Sep 6, 2022 21:31
  • 1086
Ce face Rusia cu gazele care trebuiau trimise în Germania prin Nord Stream 1. Detaliul de ultimă oră care a ieșit la iveală

Agenția de presă Interfax a anunțat că Gazprom are deja pusă în funcțiune o uzină de lichefiere a gazului natural care trebuia să ajungă în Germania prin conducta Nord Stream 1, închisă în acest moment. 

Potrivit vicepreședintelui Gazprom, Vitali Markelov, la stația de compresoare Portovaya, aflată lângă punctul de pornire al Nord Stream 1, funcționează acum două linii tehnologice care au produs deja primele 30.000 de tone de gaz natural lichefiat (GNL). 

Va sosi în zilele următoare un tanc petrolier pentru a asigura aprovizionarea cu GNL a clienților și, având în vedere situația piețelor globale, GNL-ul nostru va fi solicitat", a spus Markelov.

Producția de GNL de la uzina Portovaya va merge în primul rând către Kaliningrad, enclava rusă de la Marea Baltică aflată între Lituania și Polonia, pentru a extinde portofoliul de GNL al Gazprom, potrivit agenției de presa Interfax. 

Markelov spune că lucrările de construcție și instalare de la uzina de GNL de la Portovaya au fost gata pe 30 mai, iar o linie de producție a fost lansată încă din august. 

"Până la sfârșitul anului, vom lansa o a treia linie de producție, iar pe alte trei le vom lansa până în 2025", a mai informat Markelov.

Zona din apropierea fabricii și locul de pornire al conductei Nord Stream 1, de lângă granița cu Finlanda, a devenit cunoscută în ultimele săptămâni după ce s-a aflat că acolo sunt arse gazele naturale care ar fi fost destinate Germaniei, în valoare de 10 milioane de dolari pe zi. Ce nu a fost făcut cunoscut până acum e faptul că Gazprom pregătise deja o alternativă pentru exportul gazului care ar fi trebuit, în mod normal, să meargă în Germania prin conducta Nord Stream 1. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.