Ucraina a primit temutele proiectile americane Excalibur, ghidate prin GPS și a căror eroare maximă este de 2 metri față de țintă!


Ucraina a primit temutele proiectile americane Excalibur, ghidate prin GPS și a căror eroare maximă este de 2 metri față de țintă!

Pentagonul a trimis în liniște cele mai precise proiectile de artilerie Excalibur cu ghidare GPS către Ucraina, scrie agenția Bloomberg cu referire la documentele bugetare.

În planul de completare a stocurilor americane de Excalibur, se remarcă pentru prima dată că Pentagonul a furnizat acest proiectil forțelor ucrainene. Oficialii au evitat să răspundă la întrebări despre Excalibur, în ciuda rapoartelor conform cărora ar fi fost planificat să fie furnizat pe front, iar recent a fost deja folosit cu succes în Ucraina.

Excalibururile sunt proiectile ghidate de satelit care pot lovi o țintă cu o eroare maximă de doi metri. A fost folosit pentru prima dată în Irak în 2007, în timpul asasinării de mare efect a liderului al-Qaeda Abu Jur și a asociaților săi.

Documentele afirmă că Departamentul de Apărare al SUA va cheltui 92 de milioane de dolari pentru achiziționarea de muniții M982 Excalibur, pentru ca acestea să să fie „transferate în Ucraina în sprijinul eforturilor de contracarare a agresiunii ruse”.

Proiectilul de înaltă precizie este tras de obuziere de 155 de milimetri și, cu ghidare precisă, permite comandanților de pe câmpul de luptă să lovească ținte cu mai multă precizie. Potrivit documentelor, raza sa de acțiune este de 40,5 kilometri.

Rachetele Excalibur au fost alocate din stocul Armatei ca parte a unui „ordin prezidențial” în 19 pași, evaluat la 8 miliarde de dolari. Până acum, Pentagonul a detaliat achiziții de reaprovizionare în valoare totală de aproximativ 7 miliarde de dolari în șapte rate în ultima lună.

Potrivit experților, fiecare proiectil costă de la 98,7 la 106,4 mii de dolari. Tranșele suplimentare de 92 de milioane de dolari depășesc dublul programelor bugetare anterioare ale Pentagonului și sunt suficiente pentru peste 900 de rachete Excalibur în acest an.

Acuratețea dovedită a Excalibur „permite angajamentul de la prima lovitură, reducând numărul de trageri necesare, irosirea muniției și, în același timp, daunele colaterale”, conform documentelor armatei americane.

„Aceste arme au fost probabil folosite cu moderație pentru a distruge chirurgical posturile de comandă și centrele de comandă și control ale Rusiei atunci când trupele ucrainene s-au angajat în dueluri de artilerie cu invadatorii din regiunile de est”, susține Bloomberg.

Recent, publicația americană Politico a afirmat că, probabil, SUA furnizează Ucrainei mai mult ajutor militar decât se afirmă în rapoartele oficiale de la Washington. De exemplu, un reprezentant al Pentagonului a recunoscut recent, la un briefing, că SUA a furnizat Kievului rachete antiradar HARM de ceva timp, deși o astfel de asistență nu a fost anunțată oficial.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.