Coreea de Nord a promulgat legea care îi permite să atace prima cu arma nucleară chiar dacă nu e amenințată cu astfel de arme


  • ACP
  • Sep 9, 2022 16:41
  • 1055
Coreea de Nord a promulgat legea care îi permite să atace prima cu arma nucleară chiar dacă nu e amenințată cu astfel de arme

Presa de stat din Coreea de Nord a anunțat vineri că țara comunistă a adoptat o lege ce spune că forțele sale armate pot efectua o lovitură nucleară preventivă "în mod automat pentru a distruge forțele ostile" atunci când consideră că o țară străină reprezintă o amenințare iminentă pentru Phenian, chiar dacă amenințarea nu e de natură nucleară.

Legea "justifică public utilizarea de către Phenian a puterii sale nucleare" în cazul oricărei ciocniri militare, a declarat pentru presă Cheong Seong-chang de la Centrul pentru Studii Nord-coreeane al Institutului Sejong din Coreea de Sud, chiar dacă "Kim Jong Un nu are nevoie de legi pentru a lansa o lovitură nucleară" în calitate de conducător suprem al statului și al armatei.

Legea prin care Coreea de Nord își declară disponibilitatea de a lansa atacuri nucleare preventive, inclusiv în fața atacurilor convenționale, ar trebui să elimine definitiv posibilitatea unor discuții de denuclearizare, liderul Kim Jong Un declarând că statutul țării comuniste ca stat nuclear este acum "ireversibil". 

"Nu există absolut nicio intenție pentru renunțarea la armele nucleare mai întâi și nu există nicio denuclearizare și nicio negociere pentru aceasta" , a spus dictatorul comunist cu o zi înainte de anunțul promulgării legii, în timpul unui discurs susținut în legislativul Coreei de Nord.

Coreea de Sud a făcut în august o ofertă foarte generoasă țării comuniste aflate într-o gravă criză economică, care include ajutor alimentar, energetic și pentru infrastructură, în schimbul abandonării programului său nuclear, dar conducerea de la Phenian a spus că nu ar accepta niciodată un astfel de acord.

Promulgarea legii vine într-un moment când se înregistrează obișnuita tensiune crescută între cele două țări din Peninsula Coreeană, de data aceasta Phenianul găsind Coreea de Sud vinovată pentru focarul de Covid-19 de pe teritoriul său, printre altele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.