Cum l-a asasinat Securitatea pe Mihail Cuc, primarul liberal din Ceanu Mare, noaptea, la hotarul comunei natale. Cine a apăsat pe trăgaci


Cum l-a asasinat Securitatea pe Mihail Cuc, primarul liberal din Ceanu Mare, noaptea, la hotarul comunei natale. Cine a apăsat pe trăgaci

Cuc Mihail (foto sus) – născut la 22 martie 1888 în comuna Ceanu Mare din județul Cluj, fiul lui Clemente și Maria. A fost căsătorit cu Marta, având împreună cinci copii: Clemente, Alexandru, Maria, Crucița şi Gavrilă. Era un țăran fruntaș și un bun gospodar, un om drept și cu teamă de Dumnezeu. 

A fost un fruntaș al Partidului Național Liberal și a îndeplinit, cu scurte întreruperi conjuncturale, funcţia de primar al Ceanului din 1921 până în 1946. 

Întrucât s-a opus colectivizării, a fost arestat în 3 august 1949 și dus în arestul Securității din Turda unde a fost supus anchetelor și torturii. În seara zilei de 8 august, a fost urcat într-o mașină și transportat până în hotarul comunei natale unde a fost executat, prin împușcare, ca urmare a ordinului dat de Kovacs Mihail, șeful Serviciului Județean al Securității Poporului Turda. 

În acest caz, se cunoaște cine au fost cadrele de securitate care l-au însoțit pe ultimul drum din viață. Șoferul mașinii a fost plutonierul Palaci Iosif, alături de care s-au aflat locotenentul Schwartz Vasile, evreu de origine, și plutonierul Pintilie Alexandru, toți trei fiind astăzi morți. 

Crima a fost înfăptuită de locotenentul Schwartz, care a tras două gloanțe de pistol în trupul lui Cuc Mihail. Acest criminal, care a mai săvârșit și alte omoruri la ordin, după ce a părăsit serviciul din Securitate a lucrat câțiva ani ca vânzător într-un cunoscut magazin de confecții din Cluj, iar prin 1970 a emigrat în Israel unde i s-a pierdut urma. Cadavrul victimei a fost îngropat undeva pe locul execuției, însă mormântul a rămas necunoscut până în ziua de astăzi.

Acest caz l-am instrumentat pe teren în vremea când funcționam ca cercetător la defunctul IICCMER, și mi-a rămas în sarcină individuală, ca și multe altele. Dacă timpul, conjunctura, condițiile și posibilitățile reduse de manifestare din prezent îmi vor permite a mai face ceva, voi încerca și în acest caz.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.