Beijingul, deranjat de faptul că Germania intenționează să-și reducă volumul de afaceri cu China comunistă, după ce a realizat ce înseamnă dependența de gazele Rusiei


  • ACP
  • Sep 11, 2022 16:51
  • 1550
Beijingul, deranjat de faptul că Germania intenționează să-și reducă volumul de afaceri cu China comunistă, după ce a realizat ce înseamnă dependența de gazele Rusiei

Beijingul a cerut Berlinului, vineri, să adopte o „politică rațională și practică” pentru „a ajuta la construirea unei economii mondiale deschise, în loc să se împuște în picior”, în urma observațiilor conform cărora Germania intenționează să își reducă volumul de afaceri cu cel mai mare partener comercial al său, China comunistă. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a vorbit despre rapoartele conform cărora Germania „ia în considerare modalități de a face afacerile cu China mai puțin atractive în încercarea de a reduce dependența” de cea mai mare putere economică a Asiei. 

„Sperăm că Germania va adopta o politică rațională și practică față de China și va sprijini o mai mare deschidere bidirecțională pentru a injecta energie pozitivă în cooperarea la nivel înalt, reciproc avantajoasa dintre cele două țări”, a declarat Mao Ning. 

„Dacă ceea ce s-a raportat este adevărat, atunci trebuie să spun că măsurile care urmează să fie luate de Germania sunt pur și simplu ilogice și nu au sens”, a mai spus purtătoarea de cuvânt, într-o conferinței de presă organizată la Beijing. 

Guvernul Germaniei ar intenționa să „taie sau să anuleze garanțiile de investiții și export pentru China” și să nu mai promoveze târguri comerciale și formarea managerilor acolo, după ce a înțeles că țara comunistă nu este deloc una de care să își lege economia, în special după experiență cu Rusia, altă țară agresivă de care Germania a devenit mult prea dependentă, fapt pentru care plătește acum un preț imens. 

Nemulțumirea Beijingului era de așteptat să apară în urma acestei hotărâri a Berlinului, deoarece asta creează un precedent foarte vizibil, de urmat și de alte țări, iar creșterea economică explozivă a Chinei din ultimii 30 de ani s-a datorat numai cooperării cu marile companii occidentale și a fluxului de capital adus de acestea – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.