Într-un interviu acordat chiar presei germane, Morawiecki spulberă politica dusă de Berlin: "Dacă Ucraina era dependentă de Germania pentru apărare, nu ar mai fi existat astăzi!"


Într-un interviu acordat chiar presei germane, Morawiecki spulberă politica dusă de Berlin: "Dacă Ucraina era dependentă de Germania pentru apărare, nu ar mai fi existat astăzi!"

Într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a criticat răspunsul Berlinului privind războiul Rusiei contra Ucrainei, acesta declarând că Ucraina "nu ar mai fi existat" dacă era dependentă de Germania pentru apărare.

Morawiecki a avertizat că "inacțiunea Berlinului pune serios sub semnul întrebării valoarea alianței cu Germania", ale cărei "politici energetice au provocat daune imense Europei". De asemenea, premierul polonez a reiterat cererea recentă formulată de Guvernul prin care sunt pretinse reparații de război din partea Berlinului. 

În timp ce Guvernul polonez a fost printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, poziția adoptată de Germania s-a arătat a fi "foarte dezamăgitoare", a spus Morawiecki pentru Der Spiegel.

"Ezitarea Berlinului, inacțiunea lui, pun serios sub semnul întrebării valoarea alianței cu Germania. Și nu suntem singurii care spunem asta. Aud asta și de la câțiva alți șefi de Guvern din Europa", a zis Morawiecki. 

Totodată, Morawiecki a criticat Berlinul pentru că a ignorat avertismentele sistematice lansate de Polonia în legătură cu dependența Germaniei de energia rusă, în special de gazoductele Nord Stream 1 și 2.

"Germanii au fost întotdeauna foarte conciliatori cu Moscova, înclinându-se în fața Rusiei" în timp ce i-au tratat cu superioritate pe polonezi, a zis șeful Guvernului de la Varșovia. 

Dar "am avut dreptate, până la urmă, cu toate avertismentele noastre despre Rusia" și acum "în mod clar, vocea noastră este auzită într-o măsură mult mai mare" decât înainte, a precizat Morawiecki.

Cu toate acestea, deși acum "devine clar că politica energetică germană este o ruină", a adăugat Morawiecki, acest lucru s-a întâmplat doar după ce "politicile Germaniei au provocat daune imense Europei".

"Criza din Ucraina a arătat că cel mai puternic garant al securității sunt SUA", a continuat Morawiecki. 

"Dacă Ucraina ar fi fost dependentă de Germania în cadrul unei politici europene de apărare, ea nu ar mai fi existat astăzi", a mai zis acesta. 

Nu în cele din urmă, Morawiecki a discutat despre anunțul Guvernului său de la începutul acestei luni potrivit căruia va solicita despăgubiri de război din partea Germaniei în cuantum de 1,3 trilioane de dolari. 

"Nu este o sumă atât de fantastică. Bugetul întregii Republici Federale Germania, adică bugetul guvernului federal împreună cu cel al statelor, este aproape la fel de mare", a spus Morawiecki. 

"Vrem să avem discuții la Berlin și să invităm și reprezentanți ai Israelului, deoarece jumătate dintre victimele poloneze erau cetățeni de origine evreiască", a explicat Morawiecki. 

Guvernul de la Varșovia va face, de asemenea, "înconjurul lumii pentru a prezenta raportul" privind reparațiile de război solicitate. 

"Este posibil ca, totodată, să ne ducem la instanțele internaționale într-o etapă ulterioară", a adăugat Morawiecki. 

Săptămâna aceasta, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat poziția Berlinului conform căreia chestiunea despăgubirilor pentru Polonia a fost soluționată cu mult timp în urmă, acesta ținând să sublinieze că Varșovia a renunțat în anii 50 la cererea de despăgubiri.

Dar Morawiecki a explicat că "noi considerăm greșite analizele juridice ale germanilor, conform cărora Polonia a renunțat la reparații într-un acord cu RDG în 1953. Asta pentru că Uniunea Sovietică a forțat Polonia să facă acest lucru la momentul respectiv". (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.