O comentatoare din SUA spune că nu Ucraina luptă la Harkov, ci trupele NATO care ar fi fost filmate vorbind „limbi străine” la Izium / Zeci de deputați ruși au semnat petiția prin care Dumei de Stat i se cere să-l acuze pe Putin de înaltă trădare, tiranul rus fiind vinovat chiar și de extinderea NATO spre Est


O comentatoare din SUA spune că nu Ucraina luptă la Harkov, ci trupele NATO care ar fi fost filmate vorbind „limbi străine” la Izium / Zeci de deputați ruși au semnat petiția prin care Dumei de Stat i se cere să-l acuze pe Putin de înaltă trădare, tiranul rus fiind vinovat chiar și de extinderea NATO spre Est

Forțele armate ucrainene ar fi capturat în regiunea Harkov, potrivit Die Welt, un număr important de ofițeri ruși, mulți dintre aceștia chiar cu rang de general. Publicația germană nu precizează numărul acestora, însă relatează că generalii nu au fost capabili să oprească fuga soldaților de pe frontul de nord-est, unde armata Kievului derulează o contraofensivă admirabilă și uluitoare, cei mai mulți dintre prizoneri ajungând să fie capturați pentru că li s-a terminat combustibilul pentru utilajele cu care goneau spre granița cu Rusia. 

Imaginea de mai jos, nedatată, a fost postată pe contul de Twitter al Anonymous Operations. În ea sunt surprinși simplii soldați ruși și starea deplorabilă, fără echipament de război adecvat, în care aceștia au fost trimiși pe frontul din Ucraina. 

Potrivit liderului ucrainean, Volodimir Zelensky, forțele ucrainene eliberaseră, până la luni noapte, peste 6000 de km pătrați în regiunea Harkov, dar și la sud, în regiunea Herson (despre situația din sud, PODUL a detaliat AICI).

 

Pe de altă parte, jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko (de la publicația Kyiv Independent) ironizează o comentatoare conspiraționistă din SUA, Kim Iversen, cu zeci de mii de urmăritori de Twitter, care scrie că, potrivit unor mai multor relatări de pe Telegram, localnicii din Harkov i-ar fi auzit pe soldații eliberatori ai Ucrainei vorbind numai în engleză, fapt care ar arata că trupele NATO sunt implicate direct în contraofensiva din nord-est. Pentru a fi și mai convingătoare, Iversen postează un scurt video (de pe Tik-Tok) cu un luptători american la intrarea în Izium, localitate strategică din regiunea Harkov recent recucerită de ucraineni, comentând că nu ar fi vorba de voluntari sau mercenari, ci de soldați NATO. VIDEO AICI. 

Pentru liderul rus Vladimir Putin, situația pare în acest moment proastă nu doar pe frontul de nord-est, ci și la Moscova, unde o petiție publică pentru demiterea acestuia strânge tot mai multe semnături. 

Până luni seară, 84 de deputaţi municipali din toată Rusia semnaseră petiția prin care se solicită Dumei de Stat să îl acuze pe pe liderul de la Kremlin de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina, transmite Agerpres. Autorul petiției este Dmitri Paliuga, deputat municipal din Sankt-Petersburg.

„Din ce în ce mai mulţi deputaţi aderă la cererea ca Vladimir Putin să demisioneze", a declarant, luni, Dmitri Paliuga. 

Petiţia, care nu a fost trimisă încă Dumei, a fost semnată de deputaţi ai consiliilor municipale din toată Rusia.

Printre deputaţii care au semnat petiţia se numără consilieri din Moscova şi Sankt Petersburg, precum şi primari din alte regiuni ale părţii europene a ţării şi Siberia.

Paliuga a indicat pe contul său de Twitter că a fost citat să se prezinte marţi în faţa unui tribunal districtual din Sankt Petersburg pentru presupusa discreditare a şefului statului.

Cu toate acestea, politicianul a declarat că nu-şi regretă decizia de a se adresa Dumei, întrucât, în ultimele zile, a primit un mare sprijin din partea concetăţenilor săi din districtul Smolninski, gest pe care l-a considerat "de o valoare inestimabilă".

 „Considerăm că decizia preşedintelui Putin de a lansa operaţiunea militară specială dăunează securităţii Rusiei şi cetăţenilor săi", se arată în petiţie.

Obiectivul petiţiei este ca Putin să fie înlăturat din funcţia de la conducerea statului, unde a ajuns în anul 2000 şi, conform reformei constituţionale, ar putea rămâne până în 2036.

„În opinia noastră, odata cu începerea operaţiunii militare speciale pe teritoriul Ucrainei în acţiunile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, există indicii ale unei infracţiuni prevăzute de articolul 73 din Constituţia Federaţiei Ruse, înaltă trădare", subliniază semnatarii.

Potrivit solicitării, cetăţeni ruşi au murit încă de la începutul ostilităţilor, economia naţională s-a deteriorat şi are loc un exod al investitorilor şi al creierelor. În plus, NATO se extinde spre est şi, din cauza deciziilor preşedintelui Putin, graniţa dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică s-a dublat odată cu intrarea Finlandei şi a Suediei. (sursa: agerpres.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.