VIDEO. Alexei Navalnîi își bate joc, din închisoare, de „armata hoților, tâlharilor și criminalilor” pe care Putin și oligarhul Prigojin vor s-o trimită în linia întâi în Ucraina. „Cred că până și deținuții se întreabă dacă în Rusia mai există o armată regulată”


VIDEO. Alexei Navalnîi își bate joc, din închisoare, de „armata hoților, tâlharilor și criminalilor” pe care Putin și oligarhul Prigojin vor s-o trimită în linia întâi în Ucraina. „Cred că până și deținuții se întreabă dacă în Rusia mai există o armată regulată”

Cu o armată demoralizată, jerpelită și decimată pe frontul de nord-est din Ucraina, Rusia încearcă să evite mobilizarea generală și să cârpească pierderile uriașe prin strategii cel puțin bizare. Astfel, deținuții din închisorile Rusiei sunt momiți să se înroleze în grupul Wagner, considerat de mulți analiști occidentali și nu numai un soi de armată privată a lui Vladimir Putin, având în vedere legăturile apropiate ale acestuia cu finanțatorul mercenarilor Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin (Prigozhin), cunoscut și drept „bucătarul lui Putin” (foto jos, stânga). 

 

De altfel, Priojin s-a deplasat personal recent într-un penitenciar unde a fost filmat în timp ce le vorbea „viitorilor ostași”. VIDEO 1 la finalul textului 

Pe de altă parte, o filmare recentă viralizată în rețelele de socializare surprinde, în orașul Voronej, Rusia, un mercenar Wagner aflat în stare avansată de ebrietate încăierându-se cu un militar al Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei). Mercenarul este bătut în cele din urmă cu bestialitate de mai mulți membri ai Gărzii Naționale a Rusiei. Clipul indică, în opinia multor analiști, starea psihică și pornirile multora dintre oștenii de strânsură din armata care luptă pentru Kremlin în Ucraina. VIDEO 2 la finalul textului.

Inițiativa a determinat un comentariu acid și batjocoritor, pe Twitter, din partea opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, în condiții tot mai restrictive, potrivit propriilor afirmații, după ce regimul lui Putin a eșuat în încercarea de a-l reduce la tăcere prin otrăvire în vara lui 2020. 

„Ce ar putea realiza o astfel de armată pe câmpul de luptă?! (formată din criminali, hoți, tâlhari etc ). Nu degeaba li se spune „elemente criminale”. Există motive serioase pentru care, nici în URSS, nici în Rusia, persoanele cu antecedente penale nu sunt acceptate în armată. Aproape toți acești oameni pe care încearcă ei să-i recruteze acum au probleme comportamentale și probleme și mai serioase cu alcoolul și drogurile.  

Firește dacă misiunea de pe front ar fi ca o astfel de armată să meargă din casă în casă și să ceară alcool, condamnații ar fi probabil soldații perfecți. Ar fi foarte buni, de asemenea să golească rezervoarele utilajelor militare și să vândă combustibilul pe băutură.

Trupe disciplinate formate din deținuți sunt la fel de plauzibile ca și zecile de succese înregistrate de grupul Wagner în diverse războaie. Dar au avut oare loc vreodată aceste războaie? Ele există, în mod cert, doar în visele lui Prigojin. 

Cred că primul gând al oricărui deținut a fost să se întrebe care este starea actuală a armatei Rusiei dacă au ajuns să ne recruteze pe noi pentru război. Mai are oare Rusia așa ceva?

Singurul lucru de care putem fi siguri este că puținii criminali, hoți sau tâlhari care vor surpaviețui pe front nu se vor mai întoarce niciodată la o viață normală. 

Vor continua să ucidă și să jefuiască, solicitând în plus și un tratament special pe motiv că și-au vărsat sângele pentru popor. Puteți vedea, de fapt, primele semnale în acest sens în acest clip (videoclipul de la Voronej, n.red).

Sunt dezgustat de felul în care este aplicată legea în cadrul Serviciului Federal al Penitenciarelor. Au decis să mă țină în izolare, mai bine de o lună, pentru un nasture descheiat, dar, în același timp, permit unui individ - el însuși un infractor - să facă turul închisorilor de maximă securitate și să țină discursuri în fața criminalilor promițându-le că îi va scoate de acolo și va face din ei trupe de asalt. Vă puteți imagina ce mizerie de nedescris a devenit țara noastră?!”, scrie, marți, Navalnîi într-un „thread” de dimensiuni impresionante pe contul său de Twitter. 

Potrivit Reuters, Grupul Wagner ar avea ca obiectiv recrutarea a peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a războiul Rusiei din Ucraina. Mulți dintre deținuți refuză însă să se alăture, după cum preciza, luni, un înalt oficial american din domeniul apărării. „Informaţiile noastre indică faptul că Wagner a suferit pierderi mari în Ucraina, în special şi fără surpriză în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă”, a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Grupului Wagner, acuzându-l de operaţiuni clandestine în numele Kremlinului.



 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.