108 luptători din Regimentul Azov și alți 107 apărători ai Azovstalului, eliberați de Rusia contra lui Medvedciuk și a altor 55 de soldați ruși.


108 luptători din Regimentul Azov și alți 107 apărători ai Azovstalului, eliberați de Rusia contra lui Medvedciuk și a altor 55 de soldați ruși.

Ucraina a obținut noaptea trecută eliberarea din captivitatea rusă a 215 apărători ai Mariupolului, în special 108 luptători din Regimentul Azov, au informat autoritățile ucrainene. Schimbul a avut loc în regiunea Cernihiv, pentru o parte din cei eliberați, o altă parte a efectivelor ucrainene caree au scăpat de prizonierat aflându-se acum la Ankara, în Turcia.

De asemenea, au fost eliberați și 10 străini care au luptat de partea Forțelor Armate Ucrainene, inclusiv cetățeni din SUA, Marea Britanie, Maroc, Suedia și Croația, aceștia întorcându-se prin medierea Arabiei Saudite.

În schimbul celor peste 200 de apărători ucraineni, Ucraina l-a predat pe Viktor Medvedchuk, despre care președintele Zelenski spune că a mărturisit tot ce știa investigatorilor Kievului: "Am schimbat un om de carton al Rusiei cu 200 de soldați ucraineni. În primul rând, ni s-a oferit posibiitatea să aducem acasă 50 dintre oamenii noștri contra unuia dintre cei care au rămas în centrul de arest preventiv al SBU. Am vorbit, am insistat și numărul a crescut de la 50 la 200. Cred că acesta este un rezultat bun. Medvedchuk este prețul corect pentru eliberarea războinicilor noștri adevărați. A trecut prin toate acțiunile de investigație, Ucraina a primit de la el tot ce este necesar pentru a stabili adevărul în cadrul procesului penal."

În schimbul a cinci comandanți de la Azovstal, care se află acum în Turcia, Ucraina a predat 55 de prizonieri ruși Federației Ruse. Potrivit acordurilor, apărătorii ucraineni Denys Prokopenko „Radis”, Serhiy Volynskyi „Volyn”, Svyatoslav „Kalyna” Palamar, Denys Shlega, Oleg Khomenko vor rămâne sub protectoratul președinteui turc Recep Erdogan până la sfârșitul războiului .

Dmytro „Orest” Kozatsky, autorul fotografiilor de la Azovstal, Mykhailo Vershinin, șeful poliției de patrulare din Mariupol, Kateryna Polishchuk, paramedicul cu o voce încântătoare, care i-a și adus porecla „Pasărea”, și Mykhailo Dianov, sergent major al Brigăzii 36, cel care rezistat săptămâni în șir luptând cu o singură mână, se află printre cei eliberați.

Un angajat al SBU, amintit cu indicativul „Bury”, care a apărat Azovstalul, a fost, de asemenea, returnat din captivitate, a declarat Vasyl Malyuk, adjunct al șefului SBU. Potrivit acestuia, acesta "a ținut suportul de contrainformații al tuturor proceselor la nivel maxim”.

Potrivit lui Andrii Yermak, șefu Cancelariei Prezidențiale a Ucrainei, schimbul celor cinci comandanți este rezultatul acordurilor personale dintre președintele Zelenskyi și președintele turc Recep Erdogan.

„Astăzi am reușit să eliberăm din captivitatea rusă 215 dintre oamenii noștri, inclusiv 124 de ofițeri. Acesta este cel mai bun rezultat de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei pe teritoriul nostru. Printre cei pe care i-am eliberat astăzi se numără 108 soldați din Azov. și alte formațiuni: Garda Națională, forțele terestre, forțele militare - navale, polițiștii de frontieră, polițiștii, angajații SBU, funcționarii publici ai transporturilor, serviciul vamal de stat. Printre ei se numără eroul Ucrainei Denys Prokopenko - comandantul Azov, Serhiy Volynskyi - Brigada 36 Marină, Svyatoslav Palamar, Oleg Khomenko, Denys Shlega de la Garda Națională, Evgheni Bova - comandantul primului batalion separat de pușcași marini”, a declarat Yermak.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat colaborarea cu liderul turc Recep Erdogan în finalizarea schimbului de prizonieri de noaptea trecută. „Pe lângă cei 200 de soldați, am returnat și 5 comandanți ai unităților de la Azovstal, pentru care a trebuit să luptăm cel mai mult. Au fost amenințați cu cei mai crude represalii... 5 supereroi. În schimb, am dat 55 de oameni dintre cei care nu merită nicio milă, nicio compasiune... Care au luptat împotriva Ucrainei și cei care au trădat Ucraina. Cei de care cu siguranță nu avem nevoie. Ucraina a fost de acord cu Turcia, am vorbit despre asta cu președintele Erdogan, cei 5 comandanți ai noștri se vor afla în deplină siguranță, în condiții confortabile sub patronajul personal al președintelui Turciei până la sfârșitul războiului, dar ne vom asigura că familiile lor au ocazia să-i vadă. Și, bineînțeles, ne-am ajutat prietenii - aceasta este o chestiune de onoare pentru Ucraina, o chestiune de recunoștință. Am reușit să eliberăm zece cetățeni străini care se aflau în captivitate rusă. Am discutat despre asta cu Boris Johnson - el a cerut asistență, apoi cu prietenii americani. Acum se vor întoarce acasă cinci cetățeni ai Marii Britanii, doi cetățeni ai Statelor Unite, un cetățean al Marocului, un cetățean al Suediei și un cetățean al Croația... Toți se vor întoarce acasă prin medierea Arabiei Saudite. Mulțumim din suflet pentru ajutor tuturor celor care ni s-au alăturat!", a anunțat președintele Volodimir Zelenski

Cartierul general de coordonare ucrainean pentru tratamentul prizonierilor de război a publicat și o listă completă a apărătorilor care au fost eliberați din captivitate, listă care poate fi consultată aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.