Jurnalista Emilia Șercan îl spulberă pe Sorin Cîmpeanu, dezvăluind că este un impostor academic de joasă speță. Ministrul Educației a plagiat un curs universitar și apoi a furat mai multe capitole din el pe care le-a publicat sub semnătură proprie de mai multe ori


Jurnalista Emilia Șercan îl spulberă pe Sorin Cîmpeanu, dezvăluind că este un impostor academic de joasă speță. Ministrul Educației a plagiat un curs universitar și apoi a furat mai multe capitole din el pe care le-a publicat sub semnătură proprie de mai multe ori

Jurnalista de investigații Emilia Șercan dezvăluie într-o nouă anchetă-bombă, din seria plagiatelor demnitarilor, că însuși actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, perceput drept unul dintre miniștrii de resort care a legiferat în sensul „salvării” plagiatorilor universitari, a comis o fraudă grosolană în urmă cu mai bine de zece ani, însușindu-și pasaje din lucrarea unor colegi universitari ca mai apoi să-și însușească integral capitole din aceasta, publicându-le sub propria semnătură de mai multe ori. În acest context devine explicabilă complicitatea fățișă cu plagiatorii manifestată de Sorin Cîmpeanu încă de la instalarea sa într-o funcție din care are toate pârghiile necesare pentru a acționa în sensul stopării fraudelor academice. 

Emilia Șercan arătă, cu subiect și predicat, într-o postare pe Facebook, dar și în articolul din Pressone în care dezvăluie, cu documente, frauda ministrului cum a legiferat Cîmpeanu, de fapt, „în interes propriu”.

Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook: Sorin Cîmpeanu - ministru al Educației, dublu academician (fost triplu), deținător a 11 titluri de doctor honoris causa (doar 10 declarate oficial), președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, profesor universitar, rector și, da, aspirant la funcția de președinte al României - a plagiat un curs universitar. Și nu doar atât. Și-a însușit fraudulos și paternitatea celor 13 capitole semnate anterior de alți doi autori, unul dintre ei fostul său coordonator de doctorat

2000. Sorin Cîmpeanu este șef de lucrări, echivalentul lectorului din domeniul socio-uman, și își susține teza de doctorat. Tot atunci apare ca autor pe coperta unui curs universitar în care semnează efectiv doar două capitole, care însumează 9 pagini. Celelalte 28 de capitole - care totalizează 181 de pagini - sunt semnate de alți trei autori – Ioan Pleșa (coordonatorul său de doctorat), Ionel Jinga și Alexandru Ene. 

2006. Sorin Cîmpeanu este profesor universitar și conducător de doctorate. Cursul universitar publicat în 2000 apare cu un alt titlu, dar cu un conținut identic sub semnătura a doar doi dintre cei patru autori inițiali: Sorin Cîmpeanu și Ionel Jinga. De această dată, Sorin Cîmpeanu semnează 15 capitole, cele două ale sale, plus alte 13 publicate anterior de Ion Pleșa (fostul său conducător de doctorat) și de Alexandru Ene, care însumează 92 de pagini. 

2009. Sorin Cîmpeanu este decan la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului de la USAMV. Același curs universitar plagiat prima dată în 2006 este publicat din nou, cu același titlu și același conținut. l se adaugă în plus un capitol de doar două pagini, semnat de o asistentă universitară de la USAMV, care ajunge și coautor pe copertă. După alți trei ani de la acest moment, în 2012, Cîmpeanu ajunge rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), funcție pe care o deține în continuare. 

2022. Sorin Cîmpeanu este ministru al Educației și promovează un proiect de lege a învățământului superior în care introduce mai multe prevederi controversate, care demolează orice norme de integritate academică, protejează plagiatorii și fraudatorii academici. Cîmpeanu vrea ca prin noua lege orice abatere de la normele de integritate să fie amnistiate după trei ani de la comiterea lor. 

A legiferat Sorin Cîmpeanu în interes propriu? Eu aș zice fără dubiu că da. 

Dincolo de plagiatul foarte clar, ministrul Educației mai comite o infracțiune academică: și-a însușit paternitatea creației celor 13 capitole semnate anterior de Ioan Pleșa și Alexandru Ene. Cîmpeanu a șters de la secțiunea Cuprins numele acestora și l-a pus în locul lor pe al său. 

Lucrarea din 2000 - plagiată de Cîmpeanu pentru prima dată în 2006, iar apoi în 2009 - a apărut anterior în 1987, 1990 și 1993. Astfel s-a ajuns la contraperformanța ca în 2009 studenții de la USAMV să învețe după cursuri concepute, structurate și scrise cu 22 de ani mai devreme, în plină epocă comunistă, raportându-se la tehnologii și date din anii ‘50 - ‘70.

Ministrul dublu academician Sorin Cîmpeanu nu mi-a răspuns la solicitarea de a-și exprima un punct de vedere cu privire la plagiat și la însușirea frauduloasă a calității de autor pentru cele 13 capitole. Poate le va răspunde altor jurnaliști”.

Investigația publicată de Emilia Șeercan în Pressone – unde sunt indicate exact capitolele plagiate/furate  - sublinază și faptul că Sorin Cîmpeanu a inițiat un Proiect de lege a învățământului superior „care cuprinde mai multe prevederi controversate în ceea ce privește normele de etică și integritate academică, majoritatea făcând aproape imposibilă sancționarea plagiatorilor și fraudatorilor academici. 

Cel puțin o dispoziție introdusă în acest proiect, care nu se regăsește în actuala legislație, l-ar putea absolvi de acuzația de plagiat pe actualul ministru. 

Alte trei prevederi existente în actuala Legea a educației, care l-ar putea feri de sancțiuni drastice – deci și de consecințele plagiatului și ale însușirii frauduloase a calității de autor -, au fost eliminate din noul proiect. 

Dispoziția care l-ar pune la adăpost pe Sorin Cîmpeanu, dar și pe orice alt plagiator din mediul academic, este cea a prescripției răspunderii civile, administrative, disciplinare după trei ani de la săvârșirea încălcării unei norme de etică academică.

Această prevedere se regăsește la art. 154, alin. (1) din Proiectul legii învățământului superior”. Investigația privind plagiatul și mai apoi furtul grosolan al lui Cîmpreanu poate fi citită integral AICI

O primă reacție la dezvăluirile Emiliei Șercan vine din partea fostului europarlamentar Cristian Preda care opinează că ministrul Cîmpeanu nu mai poate rămâne în funcție. 

 „Dacă după dezvăluirile făcute azi de către Emilia Sercan, ministrul Cîmpeanu mai rămâne în funcție fie și pentru 24 de ore, înseamnă că educația nu valorează în ochii peneliștilor nici cât o ceapă degerată…” , arată Preda pe pagina sa de Facebook. 

La câteva minute după publicarea dezvăluirilor și viralizarea acestora în mediul on-line, Sorin Cîmpeanu publică pe pagina oficială de Facebook un anunț „pozitiv” privind asigurarea funcționarii în condiții normale a școlilor în sezonul rece, postare care determină un val de comentarii critice, majoritatea internauților solicitându-i demisia din funcție. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.