Filosoful Gabriel Liiceanu îl critică dur pe Klaus Iohannis, declarându-se stupefiat că tolerează doi plagiatori în guvern / „Cum poate președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei?”


Filosoful Gabriel Liiceanu îl critică dur pe Klaus Iohannis, declarându-se stupefiat că tolerează doi plagiatori în guvern / „Cum poate președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei?”

Filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a criticat în termeni duri felul în care tace și se complace președintele Klaus Iohannis, acceptând prezența a doi plagitori în guvern, în condițiile în care proiectul său cel mai cunoscut este „România educată”, cu ambiția și promisiunea de a schimba fața învățământului românesc. În mandatul lui Sorin Cîmpeanu, unul dintre plagiatorii din Guvern, pare însă că Educația se întoarce în cele mai rușinoase și mai mizerabile perioade ale sale dacă până și „cârmaciul” acesteia este prins copiind. 

„Problema nu este în curtea ministrului educației, nici în curtea premierului, toată povestea asta e deja în curtea președintelui României. Faptul că el poate să socotească normal să aibă doi plagiatori în Guvern, intrând în cursele electorale cu proiectul «România educată», este stupefiant”, a declarat Gabriel Liiceanu într-un interviu pentru Libertatea.

Scriitorul în vârstă de 80 de ani spune că nu înțelege cum este posibil ca președintele Klaus Iohannis să nu aibă nicio reacție în fața unor acuzații atât de grave: „Cum poate președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei? Tăcerea în acest caz este o binecuvântare. Iar la o conferință de presă, dacă o să apară, o să vă dea răspunsuri de genul: «Dar nu depinde de mine, depinde de partidele politice, depinde de minister, depinde de Parlament». O să plimbe mingea în altă direcție”.

Gabriel Liiceanu aduce în discuție și modul în care subiectul plagiatului ministrului Cîmpeanu a fost tratat de presă. „Mai e ceva extrem de suspect, multe televiziuni n-au suflat o vorbă până acum, deci se dă senzația unei complicități a unei părți din presă cu ascunderea acestor furturi”.

Potrivit investigației publicate de Emilia Șercan în Pressone, Cîmpeanu a plagiat un curs universitar pentru ca mai apoi să publice capitole întregi din acesta sub semnătura sa. Grav este însă și faptul că ministrul pare să vizeze un fel de amnistie a plagiatorilor, la trei ani după comiterea faptelor, potrivit Proiectului legii învățământului superior. 

Apropierea dintre Iohannis și Cîmpeanu, care a intrat în politică pe ușa deschidă de securistul Dan Voiculescu, ajungând direct ministru al Educației în guvernul Ponta4, este are însă o istorie mai veche. Și Iohannis - fostul „premier de la Grivco”  din 2009, susținut atunci de USL pe care a avut grijă să-l aducă din nou la guvernare - a fost pe punctul de a intra în politica mare, pe când era primar la SIbiului, tot pe o ușă deschisă cu amabilitate de același securist cu grave antecedente penale.

Radio Europa Liberă amintește că în momentul demisiei lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, după incendiul din clubul Colectiv, Sorin Cîmpeanu a fost desemnat de președintele Iohannis drept premier interimar, deși partidul cu cei mai mulți parlamentari era PSD. Funcția a deținut-o aproape două săptămâni, până la mijlocul lui noiembrie 2015. Ajuns candidat și mai apoi senator pe listele PNL în 2020, Cîmpeanu este susținut iarăși de Iohannis care intervine în favoarea lui la formarea guvernului Cîțu, în decembrie 2020. 

Celălalt plagitor la care face referire filosoful Liiceanu este însuși șeful guvernului, Nicoale Ciucă, despre care o investigație întreprinsă tot de Emilia Șercan dezvăluia că a plagiat în lucrarea de doctorat, susținută în 2003, în cel puțin 42 din cele 138 de pagini cât numără teza semnată de premierul liberal. Mai mult, premierul a dat în judecată Ministerul Educației Naționale pentru a suspenda înregistrarea a trei sesizări distincte de plagiat care vizau teza sa de doctorat, deja admise, adresate Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Detalii AICI 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.