Fost șef al unei stații CIA: Oficialilor ruși trebuie să li se transmită că NATO va interveni direct în cazul în care Kremlinul va utiliza arme nucleare!


Fost șef al unei stații CIA: Oficialilor ruși trebuie să li se transmită că NATO va interveni direct în cazul în care Kremlinul va utiliza arme nucleare!

Daniel Hoffman, fost șef al unei stații CIA, analizează, într-un text scris pentru Fox News, modul în care trebuie să răspundă lumea liberă, mai ales SUA, în raport cu ultimele mutări făcute de dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cazul Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește amenințarea cu arme nucleare pe care acesta a reiterat-o recent. 

Concret, expertul american atrage atenția că "SUA trebuie să utilizeze canalele neoficiale pentru a comunica cu un spectru cât mai larg de oficiali ruși și pentru a le transmite faptul că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare va declanșa Articolul 5 din Tratatul NATO".

Redăm în cele ce urmează analiza integrală a fostului șef de stație CIA: 

"Președintele rus Vladimir Putin știe că eșecul extrem al 'operațiunii sale militare speciale' din Ucraina reprezintă acum cea mai mare amenințare cu care s-a confruntat vreodată la adresa securității propriului regim.

Departamentul american al Apărării estimează că peste 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-un război despre care Putin a spus că va dura câteva zile, dar a ajuns acum la a șaptea lună. Contraofensiva puternică a Ucrainei în Harkiv, care a vizat traversarea râului strategic Oskil, l-a încolțit pe Putin.

Putin a fost forțat să se bazeze pe Coreea de Nord pentru artilerie și pe Iran pentru drone. Se pare că Moscova a trimis pușcăriași, respectiv mercenari din Cecenia și Grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina.

Putin a suprimat de multă vreme forțele liberale, democratice din Rusia. Dar el este nevoit acum să le ofere explicații ultra-naționaliștilor ruși, asta după ce Kremlinul nu a reușit să răstoarne un Guvern despre care Putin a pretins fără niciun sens că reprezintă o amenințare existențială nazistă pentru patria-mamă.

Temându-se că forțele ucrainene au potențialul de a îndeplini misiunea președintelui Zelenski de a elibera Crimeea și Donbasul, Putin a anunțat o mobilizare pentru prima dată după al Doilea Război Mondial. De asemenea, el a escaladat periculos amenințările belicoase, inclusiv în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus.

Putin plănuiește să anexeze patru regiuni ale Ucrainei (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), întrucât Kremlinul poate evita o înfrângere în fața Ucrainei doar prin încadrarea războiului brutal de agresiune ca un război defensiv purtat pe teritoriul Rusiei.

Putin urmează această strategie de politică pe marginea prăpastiei pentru că a rămas fără alte opțiuni și crede cu ardoare că poate descuraja SUA și NATO să ofere Ucrainei sprijinul diplomatic și armamentul de care forțele ucrainene au nevoie pentru a-și recuceri teritoriul de drept.

'Acesta nu este un bluff', a susținut Putin.

Putin știe că amenințările sale anterioare privind folosirea armelor nucleare în cazul în care teritoriul rus ar fi atacat au descurajat administrația Biden să furnizeze artilerie cu rază lungă de acțiune, să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei și să susțină oferta Poloniei de a furniza forțelor ucrainene avioane de luptă MiG.

Vorbind la ONU săptămâna aceasta, președintele Biden a subliniat angajamentul SUA de a sprijini democrațiile din întreaga lume. Așezată direct pe linia de falie geopolitică dintre cleptocrația autoritara a lui Putin și democrație, Ucraina are nevoie disperată de trei linii de sprijin din partea SUA.

În primul rând, de la începutul expansiunii militare a lui Putin, chiar înainte ca Moscova să-și lanseze războiul barbar de agresiune, administrația Biden a căutat să controleze narațiunea, inclusiv prin desecretizarea informațiilor despre planurile și intențiile nefaste ale Rusiei.

Acum, secretarul de stat Antony Blinken și echipa sa trebuie să expună cu voce tare tacticile duplicitare ale lui Putin.

Indiferent cum dorește Putin să descrie acele patru regiuni pe care Rusia intenționează să le anexeze ilegal, ele au fost și vor rămâne întotdeauna teritoriu ucrainean. Ucraina are tot dreptul să lupte pentru acestea cu sprijinul material al NATO.

Astfel, în al doilea rând, SUA și NATO trebuie să continue să servească drept arsenal al democrației și să se asigure că soldații curajoși ai Ucrainei au armele necesare pentru a-și continua lupta dreaptă.

În al treilea rând, SUA trebuie să utilizeze canalele neoficiale pentru a comunica cu un spectru cât mai larg de oficiali ruși și pentru a le transmite faptul că utilizarea de către Rusia a armelor nucleare va declanșa Articolul 5 din Tratatul NATO. Iar comunitatea americană de intelligence trebuie să raporteze despre comanda și controlul militar al Rusiei și să evalueze, cu cea mai mare precizie și promptitudine, dacă propriul său lanț de comandă ar urma un ordin de lansare a armelor nucleare tactice în situația în care Putin ar căuta într-adevăr această victorie a la Pirus".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.