Șase, vine NASAMS! Ce sunt și când intră în dotarea armatei ucrainene sistemele de rachete care anulează supremația aerIană a Rusiei


Șase, vine NASAMS! Ce sunt și când intră în dotarea armatei ucrainene sistemele de rachete care anulează supremația aerIană a Rusiei

Statele Unite vor preda Ucrainei primele sisteme de rachete antiaeriene NASAMS în următoarele două luni, pentru a fi folosite în suportul contraofensivei Kievului asupra teritoriilor ocupate, a anunțat reprezentantul Departamentului Apărării al SUA, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unui briefing din 27 septembrie.

"Ne aşteptăm ca următoarele sisteme să fie livrate în următoarele două luni sau cam asa ceva. Va fi în a treia tranşă", a spus reprezentantul Departamentului de Stat, menâionând faptul că ”restul echipamentelor vor fi livrate în viitor” fără a preciza o dată exactă.

Pat Ryder a subliniat că până acum SUA nu au transferat niciun complex NASAMS în Ucraina, snterior, site-ul CBS News publicând un interviu cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în care acesta a mulțumit președintelui american, Joseph Biden, și Congresului SUA, pentru asistența militară oferită, inclusiv pentrun sistemele NASAMS.

"Avem nevoie ca Statele Unite să demonstreze leadership și să transfere sisteme de apărare aeriană în Ucraina. Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru decizia pozitivă care a fost deja luată. Și Congresului SUA", a spus președintele, vorbind despre decizia americanilor de a oferi Ucrainei sistemele de apărare aeriană NASAMS.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei, Serhiy Nikiforov, a declarat că Ucraina a primit acordul Statelor Unite ale Americii pentru transferul sistemelor de rachete antiaeriene NASAMS către partea ucraineană.

NASAMS este un acronim pentru Norvegian Advanced Surface to Air Missile System, sistemul fiind ezvoltat de unul dintre giganții industriei mondiale de apărare, grupul tehnologic norvegian Kongsberg, și de compania americană Raytheon. Prima generație a acestor sisteme a fost introdusă în 1998. De atunci, sistemul a fost îmbunătățit de mai multe ori. Cea mai recentă modificare - sistemul de apărare aeriană NASAMS III - a fost prezentată în 2019.

Un lansator NASAMS este de 6 rachete. Producătorul susține că bateria (care este de 9 sau 12 unități) poate trage toate cele 54 sau 72 de rachete în 12 secunde. Bateria include și radare 3D (AN/TPQ-64) fabricate de compania americană Raytheon, mai mulți senzori auxiliari și un post de comandă pentru controlul incendiilor.

Sistemul a fost dezvoltat pentru a proteja obiectele militare și civile de amenințările aeriene, explică producătorul Kongsberg Defense Systems. De exemplu, NASAMS a protejat spațiul aerian de deasupra Oslo, când cel de-al 44-lea președinte american Barack Obama a primit acolo Premiul Nobel pentru Pace în 2009. Statele Unite au ales aceste sisteme pentru a proteja și cerul de deasupra Washingtonului. Printre altele, NASAMS este folosit de Finlanda, Țările de Jos, Oman și Spania. Spaniolii au fost cei care au transferat aceste rachete antiaeriene în baza NATO americană din Letonia pentru a proteja regiunea baltică pe fondul unui război la scară largă declanșat de Rusia.

NASAMS este în mod inerent un sistem extrem de mobil conceput cu accent pe flexibilitatea operațională pentru a proteja bazele aeriene, porturile maritime, zonele dens populate și alte facilități critice, precum și armata. Sistemul de rachete antiaeriene doboară avioane, elicoptere, drone și rachete pe o rază de până la 40 de kilometri, alcătuind, prin opțiunea de intercomunicație între lansatoare, o adevărată umbrelă împotriva amenințărilor aeriene inamice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.