EXCLUSIV. Ce jenant! Lui Augustin Zegrean nu-i mai ajung pensiile speciale și s-a lăsat tocmit avocat de inculpatul Daniel Tudorache în „dosarul diamantelor”


EXCLUSIV. Ce jenant! Lui Augustin Zegrean nu-i mai ajung pensiile speciale și s-a lăsat tocmit avocat de inculpatul Daniel Tudorache în „dosarul diamantelor”

Revoluționarul și activistul civic Marian Moroșanu, cunoscut drept „Ceaușescu”, l-a surprins, miercuri, la Înalta Curtea de Casație și Justiție pe fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, venit în calitate de avocat al controversatului Daniel Tudorache, fostul primar de la Sectorul 1, în prezent deputat PSD. Tudorache a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, la începutul lunii martie, în dosarul „diamantelor”, speță în care este acuzat, alături de fosta sa parteneră de viață, de complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

Zegrean, beneficiar de pensie specială, ar fi venit la ÎCCJ doar pentru a ridica o excepție de neconstituționalitate în cazul lui Tudorache. Instanța încă nu s-a pronunțat față de solicitarea formulată de inculpatul Tudorache prin reprezentantul său de vază, Augustin Zegrean.

Abordat de „Ceaușescu” la ieșirea din sala de judecată, Zegrean a răspuns afirmativ când a fost întrebat dacă are pensie specială. 

În vârstă de 68 de ani, Zegrean a fost la începutul anilor 90 senator din partea FSN, iar apoi deputat al Partidului Democrat desprins din FSN și condus inițial de Petre Roman, iar apoi de Traian Băsescu. În 2007 este numit judecător la CCR, pentru un mandat de nouă ani, de către președintele de la acea vreme, același Traian Băsescu. În 2010 este ales președinte al CCR, instituție în fruntea căreia rămâne până în 2016. 

 

Fotografii: Marian „Ceaușescu”

 

CONTEXT

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu lui Tudorache că, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor).

"În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă", menţionează anchetatorii.

În activităţile descrise, spune DNA, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei.

De altfel, arată procurorii, din datele cauzei ar reieşi că primarul de la acea vreme Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcţii publice (ianuarie 2008 - martie 2019), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună, menţionează Direcţia.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obţinute în mod nelegal, DNA arată că acesta ar fi procedat la:

* depunerea de sume de bani în numerar, prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora - în total 3.255.465 lei şi 231.117 euro;

* achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii, în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

* acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soţii;

* achiziţionarea, prin intermediul fostei soţii, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.

* restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an şi jumătate, în mai multe tranşe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soţii, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată şi care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziţionarea, pe numele soţiei, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;

Într-un context separat, afirmă procurorii, în perioada aprilie - iunie 2018, persoana din anturajul primarului Tudorache ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

"În schimb, persoana se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă", se precizează în comunicat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparţinând lui Daniel Tudorache şi soţiei acestuia, identificate la percheziţia domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii şi pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari, precum şi asupra mai multor bunuri imobile aparţinând soţiei acestuia.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii şi asupra sumei de 150.000 lei aparţinând celui de-al treilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. (sursa rechizitoriu DNA: AGERPRES)

Potrivit unor dezvăluiri de presă ulterioare, „persoana din anturajul lui Tudorache” este Ion Niță (care pretinde că este chiar nașul fostului primar, lucru negat însă categoric de acesta din urmă). Niță, aflat în prezent în arest, este cel despre care procurorii DNA spune că, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, ar fi încasat un comision de 10% din valoarea contractului pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1. 

Inculpatul Niță Ion a fost sprijinit de inculpatul Tudorache Daniel, la acel moment primar al Sectorului 1, care i-a întărit martorului Șovar Constantin Bogdan, cu prilejul a două întâlniri în datele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, convingerea că inculpatul Niță este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului”, arată DNA.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.