"Gazul rusesc ieftin este o înșelătorie uriașă!". Primarul Budapestei critică aspru parteneriatul energetic dintre Guvernul Orban și regimul terorii de la Kremlin: "Țara e împinsă de partea greșită a istoriei!"


"Gazul rusesc ieftin este o înșelătorie uriașă!". Primarul Budapestei critică aspru parteneriatul energetic dintre Guvernul Orban și regimul terorii de la Kremlin: "Țara e împinsă de partea greșită a istoriei!"

Guvernul Viktor Orban spune că Rusia furnizează Ungariei gaz ieftin, dar acest lucru nu corespunde realității și înrăutățește considerabil reputația țării și o plasează de partea greșită a istoriei, a scris duminică pe Facebook primarului Budapestei, Gergely Karácsony.

"Ce s-a întâmplat din nou, ce s-a întâmplat de atâtea ori în istoria Ungariei: Guvernul nu doar că împinge țara de partea greșită a istoriei, ci o face și de partea învinsă. Nu este doar inacceptabil din punct de vedere moral că nu pot distinge agresorul de victimă, ci și dăunător din punct de vedere economic", a subliniat Karácsony.

Gergely Karácsony a declarat că "gazul rusesc ieftin este o înșelătorie uriașă" și, dacă ar exista cu adevărat, atunci ungurii nu ar avea parte de facturi incredibil de mari la utilități, așa cum se întâmplă acum. 

"Este clar că Putin oferă Ungariei gaze la un preț foarte mare, iar facturile noastre crescute la utilități îl vor îmbogăți în cele din urmă pe acesta... Trebuie să ieșim din umbra lui Putin! Trebuie să trecem de la combustibilii fosili la sursele regenerabile! Trebuie să alegem independența energetică în loc de dependența energetică! Budapesta o face", a mai zis acesta. 

Conform unui articol al Budapest Times din 15 octombrie, Karacsony a criticat Guvernul pentru ceea ce el a descris a fi "poziția sa gri" față de războiul din Ucraina.

"Nu există nicio situație în care ar trebui să renunțăm la umanitate în schimbul accesului la gaz rusesc mai ieftin", a argumentat el, adăugând totodată că "nimeni nu a finanțat vreodată un război din energie regenerabilă".

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Publicus la începutul lunii septembrie, numărul maghiarilor care doresc ca prim-ministrul Viktor Orban să condamne Rusia mai sever decât a făcut-o până acum pe fondul războiului la scară largă al Kremlinului împotriva Ucrainei a crescut la 48% (34% dintre respondenți nu au o astfel de dorință, iar 18% nu au răspuns la întrebare).(sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.