SUA ar putea ajuta Republica Moldova în investigarea și soluționarea cazurilor de mare corupție. Acordul de cooperare care le dă frisoane fugarilor Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon şi Ilan Şor


SUA ar putea ajuta Republica Moldova în investigarea și soluționarea cazurilor de mare corupție. Acordul de cooperare care le dă frisoane fugarilor Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon şi Ilan Şor

Cazurile de mare corupţie din Republica Moldova ar putea fi investigate cu sprijinul şi expertiza tehnică oferite de Statele Unite ale Americii, relatează tvrmoldova.md.

Este doar una dintre prevederile unui acord de cooperare privind parteneriatul pentru democrație, semnat miercuri între Parlamentul de la Chişinău şi Camera Reprezentanților din SUA. Consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova este principalul scop al acestui document.

Acordul de cooperare prevede instituționalizarea relațiilor dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Camera Reprezentanților din SUA. Un accent deosebit se va pune pe acţiunile din domeniul justiţiei.

David Price, congresman, Statele Unite ale Americii: „Cum facem cel mai bine investigațiile, audierile publice sau dezvoltăm operațiuni de comunicare. În alte domenii, presupune şi elaborarea Codurilor de Etică. Situația nu este aceeași în fiecare țară, dar pe măsură ce lucrăm cu colegii din instituțiile partenere, stabilim ce bune practici putem împărtăși și care este cel mai productiv mod de a lucra împreună.”

Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Combaterea corupției şi subiectul celor care s-au făcut vinovați de marile furturi e nevoie de uneori sau deseori să fie explicate în detaliu la nivel politic, inclusiv parlamentar. Provocări care țin de securitatea cibernetică care ne afectează în egală măsură pe toți.”

Preşedintele parlamentului de la Chişinău mai spune că acest  document prevede facilitarea interacțiunilor dintre parlamentarii celor doua ţări, participări la instruiri sau implementarea noilor tehnologii în procesul tehnic legislativ.

Congressmanul David Price a salutat ultimele evoluţii de la Chişinău şi susţine că SUA sprijină parcursul european al Republicii Moldova.

David Price, congresman, Statele Unite ale Americii: „Actualele provocări privind reforma politică, lupta împotriva corupției, un Guvern mai receptiv, păstrarea parcursului de aderare la UE, toate acestea fac ca Republica Moldova să fie un exemplu de reziliență și împărtășire a valorilor democratice pe care le avem aici. Parlamentele noastre vor consolida ceea ce am realizat în timp, dar acum oficializăm această cooperare.”

În luna iulie, mai mulţi congresmani au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, prin care au cerut ca Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon şi Ilan Şor să fie incluşi în lista Magnitsky, a marilor corupţi din toate ţările cu care SUA au relaţii, mai scrie TVR Moldova.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova acum trei ani, când a fost învestit un guvern condus de Maia Sandu iar Partidul  Democrat a fost debarcat de la putere. 

Pe numele său este emis un mandat de arestare și deşi este dat în urmărire  internațională de multă vreme, oficial nu se ştie unde se află.  Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, spunea recent că fostul lider PD  ar fi în Ciprul de Nord. 

Tot în 2019 a fugit şi Ilan Şor, acuzat că a furat un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. 

Șor s-ar  afla în Israel de unde are nenumărate intervenţii online în care  lansează acuzaţii la adresa guvernării PAS și orchestrează proteste stradale în folosul Moscovei. Acuzat în una din cele mai mari scheme de spălare de bani din lume, Veaceslav Platon a părăsit și el Republica Moldova în iulie 2021, cu ajutorul fostului procuror general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo. El  afla în Marea Britanie unde ar intenţiona să ceară azil politic și de unde se lamentează că averea sa impresionantă i-ar fi fost furată. 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.