Deși Turcia are probleme politice și economice imense, Erdogan pune problema portului islamic în instituțiile publice în deschiderea disputelor electorale pentru alegerile din 2023


  • ACP
  • Oct 24, 2022 14:57
  • 938
Deși Turcia are probleme politice și economice imense, Erdogan pune problema portului islamic în instituțiile publice în deschiderea disputelor electorale pentru alegerile din 2023

Președintele turc Erdogan a provocat sâmbăta opoziția, propunând un referendum pentru votarea garantării dreptului femeii de a purta batic în instituțiile de stat, școli și universități.  

"Dacă aveți curaj, veniți să supunem această problemă la referendum... Lăsați națiunea să ia decizia", a spus Erdogan în disputa cu liderul principalului partid de opoziție, CHP, Kemal Kilicdaroglu. CHP este cel mai vechi partid din Turcia, partid secular înființat de însuși Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii turce moderne.  

"Am făcut greșeli în trecut cu privire la batic... Este timpul să lăsăm această problemă în urmă", a declarat Kilicdaroglu la începutul acestei luni vorbind despre lunga perioadă în care le-a fost interzis femeilor portul islamic în instituțiile statului turc. Acum șeful CHP vrea să le arate musulmanilor riguroși că nu au de ce să se teamă să opteze pentru partidul său laic la alegerile de anul viitor, aducând în discuție o lege care să garanteze dreptul de a purta batic pentru a atenua orice temere că partidul său ar vrea să reintroducă interdicția. La rândul sau, președintele Erdogan a propus o modificare a Constituției pentru garantarea dreptului la portul islamic în instituțiile publice, dar aceasta are nevoie și de sprijinul CHP ca să treacă de Parlament.  

Tema portului islamic la femeile din Turcia este foarte dragă președintelui Erdogan, al cărui partid de guvernământ a ridicat în 2013 interdicția purtării hijabului în instituțiile publice, câștigând astfel cursa pentru câștigarea turcilor care susțin tradiția islamică.

Problema hijabului a revenit în dezbaterile politice înainte de alegerile generale din 2023, care par a fi foarte complicate pentru președintele Erdogan și partidul AKP, după controlul pe care l-au avut vreme de două decenii asupra Turciei și în condițiile în care turcii se zbat să supraviețuiască unei inflații record, pe lângă alte probleme economice.  

Erdogan face adesea referire la ridicarea acestei interdicții ca un exemplu al modului în care AKP îi reprezintă pe musulmanii devotați împotriva partidelor seculare care au condus Turcia înainte de sosirea partidului său în 2002, iar acum spune că e gata să solicite un referendum dacă opoziția nu va susține în Parlament modificarea Constituției în sensul garantării portului islamic al femeilor. Ca și cum asta ar fi marea problema a turcilor în momentul de față. (sursa: Barrons's)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.