Criticile la adresa programului de achiziții militare sunt acțiuni de propagandă și de subversiune rusă. O Românie slăbită avantajează exclusiv Moscova. Delirul lui Ion Cristoiu, fost colaborator al Securității și actual propagandist putinist


Criticile la adresa programului de achiziții militare sunt acțiuni de propagandă și de subversiune rusă. O Românie slăbită avantajează exclusiv Moscova. Delirul lui Ion Cristoiu, fost colaborator al Securității și actual propagandist putinist

Deputatul USR Teodor Lazăr demontează cele mai recente minciuni împroșcate de propaganda Rusiei, avertizând și cu privire la delirul lui Ion Cristoiu, fost colaborator al Securității și propagandist putinist. 

„Tot mai multe voci din societate, în special din politică și media, reunite sub umbrela așa-zisului curent suveranist critică în mod constant orice program de achiziție militară pe care îl face România. Acest curent se integrează perfect în propaganda Kremlinului deoarece singurii care ar beneficia de o România slabă din punct de vedere militar ar fi chiar rușii”, punctează deputatul USR, Teodor Lazăr. 

El explică și că rușii au reîncălzit tema falsă veche de două decenii privind transformarea României în teatru de război, cu scopul de a slăbi cât mai mult suportul public pentru Ucraina. 

„În momentul în care România a aderat la NATO, partida rusă din România ne spunea că astfel teritoriul țării noastre va deveni un teren de luptă între Vest și Est. Tema a fost reîncălzită în ultimele luni de voci care voit sau nu promovează tezele rusești. Astfel, tema intrării României în război a fost prezentată în ultimele săptămâni de politicieni de la AUR dar și de voci importante din media, precum Ion Cristoiu care a venit chiar cu o variantă halucinantă, și anume că România este bază de lansare a unui atac NATO asupra Federației Ruse”, explică Lazăr. 

Liderul USR evidențiază faptul că tocmai invazia rusă din Ucraina ne demonstrează de ce Armata Română are nevoie de capabilități moderne de luptă. 

„România se află în cea mai bună situația de securitate din istoria sa datorită apartenenței la NATO și a parteneriatului strategic cu Statele Unite. Cu toate acestea, este datoria noastră de a investi și noi în propria apărare. Invazia rusă din Ucraina ne-a reamintit tuturor că la granița de est se află un stat care încalcă în mod flagrant legislația internațională și care duce o politică imperialistă față de vecinii săi. Achiziția de tehnică militară are tocmai scopul de a preveni un eventual conflict. Nicio țară nu a fost atacată vreodată pentru că ar fi fost prea puternică din punct de vedere militar”, mai spune Lazăr. 

Deputatul USR admite totuși că unele contracte ar fi putut fi negociate mai bine, dar asta depinde de calitatea politicienilor români. 

„Alte state est-europene precum Polonia cumpără tehnică militară în condiții mai avantajoase decât România, în special datorită faptului că au trecute clauze de off-set, adică o parte din tehnica militară se construiește în țara care face achiziția. Din acest punct de vedere, România nu a avut de cele mai multe ori cei mai buni negociatori, dar asta se datorează factorului politic de slabă calitate. Dar, în ciuda acestor lucruri, programul de achiziție de tehnică militară trebuie să continue pentru că doar astfel vom fi capabili să descurajăm, în parteneriat cu aliații noștri, orice agresiune la adresa României. Iar cei care continuă să critice politica de înzestrare militară nu fac decât jocul Moscovei”, a conchis Lazăr.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.