Guvernul de la Chișinău se alătură SUA și le aplică sancțiuni infractorilor fugari Șor și Plahotniuc. Ce presupun sancțiunile


Guvernul de la Chișinău se alătură SUA și le aplică sancțiuni infractorilor fugari Șor și Plahotniuc. Ce presupun sancțiunile

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aplicat sancțiuni împotriva persoanelor incluse în lista neagră a SUA, printre care se numără Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Potrivit CSE, tranzacțiile efectuate de către persoanele fizice și juridice incluse în lista de sancțiuni a SUA vor fi verificate minuțios de către autoritățile de la Chișinău, scrie Realitatea.md.

„Prin derogare de la art. 8 din Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, entitățile raportoare specificate la art. 4 alin. (1) lit. a), c), g) şi i) din Legea nr. 308/2017 vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a clienților, respectiv persoanelor fizice şi juridice supuse sancțiunilor conform listei din anexa nr. 1, precum şi persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora (în continuare-persoane vizate)”, se menționează în decizia CSE.

Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate celor supuși sancțiunilor se elaborează şi se actualizează de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Banca Naţională a Moldovei şi alte autorități publice cu competente incidente în domeniul dat.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) poate exclude o persoană inclusă anterior în listă dacă au încetat cauzele şi condiţiile care au justificat includerea acestei persoane în listă sau dacă au survenit alte circumstanţe obiective legate de interesele superioare ale statului.

Totodată, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor va emite decizii de sistare a tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, cote-părți în capitalul social al persoanelor juridice, şi a înregistrării drepturilor asupra acestora, identificate şi notificate pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.