Rusia anunță o evacuare masivă din sudul Ucrainei ocupate! Ucrainenii, strămutați cu forța, sub pretextul punerii la adăpost


Rusia anunță o evacuare masivă din sudul Ucrainei ocupate! Ucrainenii, strămutați cu forța, sub pretextul punerii la adăpost

Rusia a ordonat civililor să părăsească o porțiune a Ucrainei de-a lungul malului estic al râului Nipro, aceasta fiind o extensie majoră a unui ordin de evacuare despre care Kievul spune că echivalează cu depopularea forțată a teritoriului ocupat.

Rusia a ordonat anterior civililor să părăsească un teritoriu pe care îl controlează pe malul de vest al râului, unde forțele ucrainene au avansat pentru a captura orașul Herson. Oficialii ocupanți au declarat marți că extind acum această comandă la o zonă tampon de 15 km și de-a lungul malului de est.

Ucraina spune că evacuările includ deportări forțate din teritoriul ocupat, care echivalează cu o crimă de război. Rusia, care susține că a anexat zona, spune că pune civilii în siguranță din cauza amenințării că Ucraina ar putea folosi arme neconvenționale.

„Din cauza posibilității utilizării unor metode de război interzise de către regimul ucrainean, precum și a informațiilor conform cărora Kievul pregătește o lovitură masivă cu rachete asupra hidrocentralei Kakhovka, există pericolul imediat ca regiunea Herson să fie inundată”, a spus într-un mesaj video Vladimir Saldo, șeful ocupației ruse din provincia Herson.

„Având în vedere situația, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de Nipro”, a spus Vladimir Saldo. „Decizia va face posibilă crearea unei apărări stratificate pentru a respinge atacurile ucrainene și pentru a proteja civilii”.

Moscova a acuzat Kievul că plănuiește să folosească așa-numita „bombă murdară” pentru a răspândi radiațiile sau să arunce în aer un baraj pentru a inunda orașele și satele din provincia Herson. Kievul spune că acuzațiile conform cărora ar folosi astfel de tactici pe propriul său teritoriu sunt absurde, dar că Rusia ar putea planifica ea însăși astfel de acțiuni pentru a da vina pe Ucraina.

Gurile râului Dnipro a devenit una dintre cele mai importante linii de front în război în ultimele săptămâni, forțele ucrainene avansând pentru a expulza trupele rusești din singurul lor culoar de pe malul de vest. Rusia are masate mii de soldați în acea zonă și a încercat să întărească perimetrul. Avansul Ucrainei a încetinit în ultimele zile, comandanții invocând vremea și un teren mai dur.

Saldo, liderul ocupației impuse de ruși pentru provincie, a identificat șapte orașe de pe malul de est care acum ar urma să fie evacuate, cuprinzând principalele așezări populate de-a lungul acelei porțiuni a râului.

Uniunea Europeană a acuzat, marți, Moscova că a lansat un nou program de recrutare ilegală a bărbaților din Crimeea, pe care Rusia a capturat-o în 2014, pentru a lupta în forțele sale. Declarația UE spune că Moscova recrutează în mod disproporționat membri ai minorității tătare indigene din Crimeea pentru a lupta în războiul său.

Rusia, care și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina în februarie, a anunțat că a finalizat o acțiune de mobilizare ordonată în septembrie de președintele Vladimir Putin, spunând că a convocat 300.000 de rezerviști și că nu este nevoie de alții.

Dar Kremlinul a declarat marți că Putin nu va emite un nou decret care să pună capăt în mod oficial mobilizării. Acest lucru a stârnit îngrijorarea că mobilizarea ar putea fi repornită fără notificare.

Mii de ruși au fugit în străinătate pentru a scăpa de mobilizarea forțată într-un conflict care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane, a zdruncinat economia globală și a redeschis diviziile din perioada Războiului Rece.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.