Ministrul ucrainean al Energiei: Rusia a amenințat de fapt dezvoltarea energiei nucleare în întreaga lume!


Ministrul ucrainean al Energiei: Rusia a amenințat de fapt dezvoltarea energiei nucleare în întreaga lume!

Prin acțiunile sale în Ucraina, Rusia a amenințat de fapt dezvoltarea energiei nucleare în întreaga lume, a declarat pe 1 noiembrie ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko. 

"Tot ceea ce a existat legat de securitatea nucleară în lume a fost distrus. Și nu vorbesc doar despre CNE Zaporojie și Cernobîl. Rusia a distrus de fapt însăși structura dezvoltării energiei nucleare. Privind amenințările pe care le implică astfel de proiecte, am luat în considerare actele teroriste și cutremurele, dar nu și atacurile asupra unei centrale nucleare cu folosirea armelor grele", a declarat ministrul ucrainean al Energiei într-un briefing susținut după întâlnirea cu comisarul UE de resort, Kadri Simson.

Ministrul consideră că acum este necesar să se păstreze și să se întărească solidaritatea între țările europene și să fie continuată intensificarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

"Distanța la care Rusia poate lansa rachete este periculoasă pentru existența oricărei centrale nucleare. Aceasta este o problemă ce ține de dezvoltarea industriei. Dacă nu facem nimic în acest sens, ei vor ucide într-un final energia nucleară din toată lumea", a continuat German Galushchenko. (sursa: Ukrinform)

CNE Zaporojie a fost capturată de armata rusă din data de 4 martie. Invadatorii plasează echipamente militare și muniție pe teritoriul centralei. Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a anunțat joi, 3 noiembrie, firma ucraineană Energoatom. 

Energoatom a precizat că ultimele linii de înaltă tensiune rămase care conectează centrala la rețeaua ucraineană au fost avariate în timpul bombardamentelor de miercuri și că Moscova a dorit și dorește să conecteze centrala la rețeaua rusă. 

Instalația nucleară din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, mai dispune de combustibil cu care să ruleze timp de 15 zile generatoarele, a adăugat Energoatom. Deși cele șase reactoare sunt închise, au nevoie totuși de o aprovizionare constantă cu energie electrică pentru a menține combustibilul nuclear rece și pentru a preveni un dezastru. 

"În viitorul apropiat, ei (Rusia - n.red.) vor încerca să repare și să conecteze liniile de comunicații ale centralei în direcția Crimeei și Donbasului ocupate temporar", a spus Energoatom, companie al cărei personal încă operează uzina în pofida ocupației acesteia de către forțele ruse. (sursa: Reuters)

Pentru a păstra integritatea sediilor centralei nucleare Zaporizhzhia, Agenția Internațională pentru Energie Atomică negociază o zonă de siguranță în jurul centralei cu Ucraina și Federația Rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.