VIDEO. În Polonia a început Congresul opoziției ruse pentru crearea unei alternative democrate la regimul totalitar de la Kremlin. Participanții intenționează să formeze inclusiv un parlament de tranziție


VIDEO. În Polonia a început Congresul opoziției ruse pentru crearea unei alternative democrate la regimul totalitar de la Kremlin. Participanții intenționează să formeze inclusiv un parlament de tranziție

Mai mulți lideri ai opoziției prodemocratice ruse, aflați în exil, organizează un Congres, între 5 şi 7 noiembrie, în localitatea poloneză Jablonna, situată la nord-est de Varşovia, cu scopul de a crea o alternativă democrată la regimul totalitar al lui Vladimir Putin. VIDEO la finalul textului.

Potrivit agerpres.ro care citează EFE, reuniunea a fost inaugurată de Ilia Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), care trăieşte în prezent în exil la Kiev.

În 2014, Ponomarev a fost singurul deputat care a votat împotriva anexării ilegale a provinciei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, după ocuparea acestui teritoriu.

„Este un moment istoric. Pentru prima dată în cel puţin un deceniu deputaţi care la vremea lor au fost aleşi democratic se reunesc. Vedem că este democratic şi dinamic. Oamenii discută şi argumentează. Sper sincer că aceste trei zile să fie fructuoase'', a declarat Ponomarev pentru EFE.

La congres, care se va încheia luni, participă 51 de delegaţi care au ocupat anterior funcţii elective în administraţia Rusiei la diferite niveluri. Alţi delegaţi vor fi prezenţi online.

„Vom avea mai multe discuţii şi anunţuri la Congres care vor crea cadrul viitoarelor reuniuni'', a menţionat Ponomarev.

Anterior, într-un interviu pentru EFE, Ponomarev a explicat că ideea aflată la baza Congresului este de a oferi ruşilor alternativa democratică la regimul lui Putin.

Opozantul şi activistul pentru drepturile omului Andrei Sidelnikov, care asistă şi participă la organizarea Congresului, a calificat reuniunea drept un prim pas către o nouă republică parlamentară în Rusia. Sursa: agerpres.ro

Potrivit paginii de Twiter Утро Февраля, participanții la congres intenționează să formeze inclusiv un parlament de tranziție al Rusiei.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.