EXCLUSIV. MAE: Ambasada României de la Chișinău va monitoriza incidentul din raionul Taraclia, unde a fost dat jos drapelul românesc de pe o școală renovată cu banii României, invocându-se o falsă încălcare a Constituției R.Moldova


EXCLUSIV. MAE: Ambasada României de la Chișinău va monitoriza incidentul din raionul Taraclia, unde a fost dat jos drapelul românesc de pe o școală renovată cu banii României, invocându-se o falsă încălcare a Constituției R.Moldova

În exclusivitate pentru Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la București comentează recentul incident provocator din raionul Taraclia al R.Moldova, unde drapelul României a fost dat jos de pe școala din satul Aluatu, deși instituția a fost restaurată de statul român și de unioniști. Motivul e de-a dreptul halucinant: abordarea tricolorului românesc ar încălca Constituția R.Moldova.  

Într-un răspuns la o solicitare a Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe precizează că: “Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat pe acest subiect și este în legătură cu autoritățile competente ale Republicii Moldova. Din discuțiile purtate pe acest subiect până la acest moment a rezultat faptul că, potrivit legislației Republicii Moldova, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Republicii Moldova, cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite, numai împreună cu drapelul Republicii Moldova și cu respectarea legislației în vigoare. Ambasada României la Chișinău va continua demersurile. 

Reamintim că partea română urmărește asigurarea vizibilității tuturor proiectelor investiționale finanțate prin intermediul granturilor oferite de Guvernul României prin modalități variate care includ: amplasarea informațiilor pe paginile web ale partenerilor, editarea de înscrisuri și materiale audio și video informative, instalarea unor panouri permanente pe edificiile obiectivelor de investiții etc. În toate situațiile, indiferent de maniera concretă în care este asigurată vizibilitatea, sunt prezentate informații referitoare la denumirea programului investițional, denumirile și siglele entităților finanțatoare și, respectiv, finanțate, precum și suma alocată proiectului investițional, având scopul de a oferi informații corecte, factuale și de a preveni eventuale interpretări și știri false pe acest subiect”, se arată în răspunsul Direcției Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-Media a MAE. 

Timpul.md reamintește că noua directoare (Larisa Coceva) a școlii românești din satul Aluatu, raionul Taraclia, a scos din curtea instituției drapelul românesc arborat cu câțiva ani în urmă. Tricolorul românesc fusese ridicat pe aceeași bară cu tricolorul R.Moldova de către profesorii din Aluatu, în semn de recunoștință pentru că România a acoperit financiar cele mai importante cheltuieli de reparație ale școlii, lăsată în paragină în urmă cu ani de zile de autoritățile locale. 

Larisa Coceva – numită în funcția de directoare la 1 septembrie, de către direcția de învățământ din Taraclia – a scos drapelul fără să-și informeze subalternii, adică pe profesorii care l-au arborat. După ce i-a pus în fața faptului împlinit, le-a argumentat că ar fi acționat la ordinul șefilor din Taraclia, pe motiv că „arborarea drapelului unui stat străin încălca Constituția R. Moldova”. Ceea ce este o minciună, abordarea drapelului României fiind cât se poate de legală și de legitimă în stânga Prutului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.