Puterea de la Chișinău trebuie să răspundă cu fermitate ofensivei FSB. Vrem fapte, gata cu văicăreala!


Puterea de la Chișinău trebuie să răspundă cu fermitate ofensivei FSB. Vrem fapte, gata cu văicăreala!

S-a mers prea departe! În condițiile actuale ale războiului, când rachetele rusești de croazieră survolează nestingherit, ilegal și sfidător teritoriul nostru, când destabilizarea situației generale din Republica Moldova este un obiectiv declarat al Moscovei, rămân consternat de lipsa unor acțiuni ferme și concrete din partea actualei guvernări pentru a pune capăt tăvălugului rusesc, ce ia amploare pe zi ce trece. Este mai mult decât evident că protestele destabilizează considerabil situația generală de la noi. E tocmai ceea ce-și doresc cel mai mult Moscova, precum și forțele antinaționale și revanșarde de la Chișinău. 

Dacă imediat după plecarea kuliokarului Dodon și a PSRM-ului de la putere, Kremlinul opera preponderent prin intermediul partidelor politice satelite de la noi (unele, incredibil, chiar cu "veleități proeuropene"), iar mai nou regrupate în "Agenda Comună", în prezent serviciile secrete rusești au pus în aplicare și forțele agresive și nostalgice din eșaloanele 2 și 3 din numeroasa noastră coloană a 5-a – Asociaţia Veteranilor Armatei Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne, veteranii războiului din URSS, foștii angajați ai trupelor speciale și alte elemente vădit antinationale și antieuropene (detalii AICI). Comportamentul și acțiunile reprezentanților acestor uniuni și asociații corespund izbitor de mult cu acțiunile persoanelor decrise în investigația Rise Moldova despre activităţile FSB în Republica Moldova. 

Actuala guvernare PAS stă cu 63% din parlament, cu 100% la președinție și cu 100% în structurile guvernamentale și ale statului și se comportă de parcă ar fi în continuare în opoziție, ca în perioada regimurilor lui Plahotniuc și Dodon. PAS-ul, în frunte cu șeful statului, deține deplina putere și are toate posibilitățile de a face ordine în Republica Moldova. În loc de acțiuni ferme și consecvente, menite să stopeze degradarea situației generale de la noi, asistăm în continuare doar la constatări, văicăreli și retorică caracteristică perioadelor electorale, suplimentate și de un pretext (total inadecvat contextului actual) al respectării dreptului persoanelor la proteste. Oare nu mai avem război rusesc la frontierile noastre, oare nu mai avem armată rusă de ocupație pe teritoriul nostru, pregătită în orice moment să ajungă la Chișinău, oare nu mai avem partide și mișcări social-politice care în prezent s-au activizat considerabil la indicația expresă a Moscovei, oare nu mai avem mass-media și posturi TV majoritare rusești, care continuă să activeze nestigherit, manipulând și dezinformand cetățenii noștri, oare Moscova s-a dezis de parcursul pro-european al Republicii Moldova? La ce bun mai avem Stare de Urgență aproape un an de zile? Doar pentru a asigura pe gratis cu gaze naturale termocentrala de la Kuciurgan și uzina metalurgică de la Râbnița, deopotrivă cu aprovizionarea cu carburanți a armatei ruse de ocupație din Transnistria?

Destabilizarea sutuației generale trebuie imediat stopată. Prea mult a cochetat actuala guvernare cu noțiunile și valorile europene în raport cu forțele antinaționale și antieuropene de la noi, mai ales în condițiile unui război barbar din partea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și a Republicii Moldova. Nu mai avem nevoie doar de bocete, constatări, văicăreli și gemut, ci de acțiuni concrete și ferme pentru a ne atinge obiectivele pro-europene și naționale, altfel mă tem că va fi prea târziu, chiar și cu cele 63% din Parlament, cu 100% la Președinție și cu 100% din Guvern. Chiar nu s-a conștientizat până acum că Moscova nu crede în lacrimi?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.