Polonia construiește un gard la granița cu exclava Kaliningrad ca răspuns la amenințarea hibridă rusească


Polonia construiește un gard la granița cu exclava Kaliningrad ca răspuns la amenințarea hibridă rusească

Construcția unui gard la granița Poloniei cu exclava rusă Kaliningrad reprezintă un semnal pentru Rusia, a declarat șeful Biroului pentru Securitate Națională, Jacek Siewiera.

Miercurea trecută, polonezii au început să construiască un gard de 2,5 metri înălțime și 3 metri lățime, pe fondul temerilor că Rusia ar putea începe să exercite un atac ce ține de sfera războiului hibrid și care constă în trimiterea unor valuri de migranți către Polonia. Bariera temporară ar trebui să fie gata în termen de o lună, potrivit oficialilor polonezi.

"Este un semnal pentru Federația Rusă că Polonia are ochii îndreptați în această direcție și înțelege riscurile care ar putea fi determinate de folosirea migranților ca ostatici ai unui atac hibrid", a declarat marți Jacek Siewiera.

Potrivit lui Siewiera, a existat o creștere a migrației ilegale la granița dintre Polonia și Belarus. "O creștere clară a fost vizibilă", a zis acesta. 

Vorbind despre noile conexiuni aeriene dintre exclava Kaliningrad și țările din Orientul Mijlociu, respectiv Africa, Siewiera a spus că aceste mișcări ar trebui văzute ca un "predicator" al unor evenimente de tipul celor care au avut loc înainte ca Belarusul să folosească migranți civili în agresiunea hibridă din 2021.

Anul trecut, Polonia s-a confruntat cu o presiune migratorie crescută la granița cu Belarus, mii de migranți încercând să intre în țară. Guvernul de la Varșovia a atras atenția că Belarusul transporta la Minsk cu avionul migranți din Orientul Mijlociu și Africa, promițându-le în mod fals că vor avea un acces facil în Uniunea Europeană. Astfel, respectivii migranți deveneau de fapt elementele unui război hibrid dus de Belarus împotriva lumii occidentale. 

La începutul lunii octombrie, la granița Poloniei cu Belarus a fost finalizată construirea unei bariere constând într-un gard de oțel înalt de 5,5 metri și dotat cu senzori de mișcare și camere. Bariera se întinde pe o distanță de aproximativ 187 de km. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.