Oficial american: Feriți-vă de tehnologia chineză din sfera telecomunicațiilor!


Oficial american: Feriți-vă de tehnologia chineză din sfera telecomunicațiilor!

Robert Silvers, subsecretar american în domeniul securității interne, a avertizat zilele acestea despre riscurile pe care le-ar putea implica asupra infrastructurii globale utilizarea echipamentelor de telecomunicații chinezești. 

La un eveniment pe tema securității cibernetice, găzduit de Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, Silvers a spus că el și alți oficiali americani îndeamnă alte țări să evite utilizarea echipamentelor de telecomunicații chinezești, pentru a preveni apariția unor riscuri de securitate în domeniul informațiilor.

"E posibil ca tehnologia controlată de chinezi să fie cea mai ieftină disponibilă, dar e posibil totodată să nu fie factura finală de plătit. Ce se va întâmpla 5 ani, 10 ani mai târziu, când Guvernul chinez va avea capacitatea de 'a trage covorul' de sub întreaga voastră societate?", a avertizat acesta. 

Separat, Mark Montgomery, director senior al Centrului Fundației pentru Apărarea Democrațiilor în domeniul Inovării Cibernetice și Tehnologice a precizat că Departamentul Apărării al SUA ar trebui să asiste Taiwanul în gestionarea provocărilor din sfera securității cibernetice. 

Probabil că Beijingul nu va încerca o invazie militară asupra Taiwanului, ci s-ar implica în atacuri cibernetice împotriva infrastructurii-cheie taiwaneze, inclusiv rețeaua de energie electrică, alimentarea cu apă și alte sisteme, a precizat acesta. 

China ar putea încerca, de asemenea, să folosească instrumente cibernetice pentru a distruge comunicațiile prin satelit ale Taiwanului, a adăugat Montgomery. 

Asistența SUA ar implica cercetarea infrastructurii critice, găsirea vulnerabilităților și conceperea unor modalități de protecție, a continuat expertul. 

Montgomery a fost unul dintre autorii principali ai unui raport publicat de fundație, intitulat "The Attack on America’s Future: Cyber-Enabled Economic Warfare".

Raportul precizează că SUA trebuie să colaboreze cu aliații pentru a se apăra împotriva atacurilor cibernetice ale națiunilor agresive.

"Atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice ar putea perturba o mobilizare militară a SUA în apărarea Taiwanului sau ar putea interfera cu alte operațiuni militare ale adversarilor Chinei", se spune în raport, citând informații din cartea lui James Mulvenon, "The People’s Liberation Army in the Information Age".

Raportul mai precizează că Beijingul își propune să preia controlul asupra infrastructurii globale de informare și comunicații.

"China a implementat o strategie coerentă pe termen lung pentru a controla nodurile-cheie din economia globală și infrastructura de comunicații – totul în detrimentul Statelor Unite și al aliaților săi", se arată în raport.

În cele din urmă, scopul Chinei este "să modifice dinamica globală pentru a-și promova interesele, diminuând în același timp influența Statelor Unite și a altor democrații", a spus acesta, citând un articol de politică externă scris de Vijay Gokhale și intitulat "China is Gnawing at Democracy’s Roots Worldwide". (sursa: Taipei Times

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.