Moscova recunoaște că distruge infrastructura Ucrainei, lăsând milioane de oameni în beznă și frig, pentru a-l forța pe Zelenski să negocieze și să-și reducă pretențiile


Moscova recunoaște că distruge infrastructura Ucrainei, lăsând milioane de oameni în beznă și frig, pentru a-l forța pe Zelenski să negocieze și să-și reducă pretențiile

Kremlinul a admis, în cursul zilei de joi, că atacurile cu rachete care vizează infrastructura Ucrainei provocând distrugeri importante și lăsând cel puțin zece milioane de ucraineni fără curent electric, sunt o consecință a refuzului repetat al autorităților de la Kiev de a negocia.

Declarația aparține lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului și unul dintre oficialii cei mai fideli președintelui rus, Vladimir Putin, fiind difuzată de agențiile Interfax și Tass. 

Peskov a precizat că loviturile cu rachete vizează instalațiile de infrastructură care s-ar presupune că sunt "direct sau indirect legate de potențialul militar" al Ucrainei, adăugând că lipsa energiei electrice și a încălzirii în numeroase zone ale Ucrainei, în prag de iarnă, este consecința acțiunilor autorităților de la Kiev, care refuză să negocieze.

„Reticența părții ucrainene de a rezolva problema, de a intra la negocieri și, mai ales, respingerea de către partea ucraineană a înțelegerii convenite în textului (acordului de la Istanbul) și așa mai departe...toate acestea sunt cauzele a ceea ce se întâmplă acum și despre asta trebuie să vorbim”, a spus Peskov. 

Volodmir Zelenski a prezentat recent, cu ocazia intervenției sale video în cadrul summitului G20 din Bali, „formula ucraineană” de pace care conține zece propuneri clare, precizând că „dacă Rusia dorește să pună capăt acestui război, să o dovedească prin fapte”. PODUL a detaliat AICI propunerile lui Zelenski.

Publicația Ukrainska Pravda comentează ironic că, exact în ziua în care „decalogul Ucrainei” a fost făcut puiblic, răspunsul Rusiei a fost de zece rachete pentru fiecare din cele zece propuneri ucrainene. 

Guvernul ucrainean a subliniat în mai multe rânduri că negocierile cu Rusia vor fi posibile doar după ce Rusia își va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, așa cum a fost stabilit și definit în 1991.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a declarat că Rusia "nu acceptă condiții prealabile în ceea ce privește Ucraina", în special pretenția de retragere a trupelor rusești, mai scrie pravda.com.ua.

În discursul său de joi seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că cel puțin zece milioane de cetățeni erau lipsiți de electricitate. 

„Cei mai mulți dintre ei se află în regiuniile Vinnytsia (Vinița sau Vinnița), Odesa și Sumy și în orașul Kiev. Facem totul pentru a normaliza alimentarea", a precizat liderul de la Kiev. 

La 15 noiembrie, Rusia a lansat cel mai important atac cu rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, vizînd mai ales infrastructura energetică din capitala Kiev și regiunile Hmelnițki, Rivne, Volyn, Lviv, Jitomir, Vinnytsia, Dnipropetrovsk, Kiev, Kirovohrad, Poltava, Harkov.

peskov1
Dmitri Peskov

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.