VIDEO. Revoluție în Iran. Protestatarii au dat foc casei în care s-a născut Ayatollahul Khomeini / Cum sunt asasinați participanții la proteste de către regimul tiranic de la Teheran


VIDEO. Revoluție în Iran. Protestatarii au dat foc casei în care s-a născut Ayatollahul Khomeini / Cum sunt asasinați participanții la proteste de către regimul tiranic de la Teheran

Protestatarii iranieni au incendiat casa în care s-a născut, în 1902, fostul lider suprem, ayatollahul Ruhollah Khomeini, figură centrală a Revoluției islamice din 1979 soldate cu răsturnarea de la putere a șahului și instalarea unei regim ultrareligios. 

Demonstrațiile masive, începute la jumătatea lunii septembrie, după moartea unei tinere agresate de „Poliția morală”, continuă, pe tot teritoriul Iranului, la fel de înflăcărat, în pofida unei represiuni feroce a regimului de la Teheran.

Numeroase filmări care surprind în flăcări fosta locuința a lui Khomeini, din orașul care îi poartă – Khomein -, au fost postate în rețelele de socializare. Casa fusese transformată de autorități în muzeu și era una dintre locațiile venerate de susținătorii prezentului regim. VIDEO la finalul textului.

 

Protestatarii au scandat sloganuri prin care solicită sfârșitul regimului opresiv de la Teheran.

Demonstrațiile din Iran au intrat, așadar, în cea de-a treia lună, manifestanții marcând pe străzile orașelor și împlinirea a trei ani de la protestele cunoscute generic drept „Noiembrie însângerat". Sute de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor de protest din 2019 din cauza creșterii prețurilor la carburanți.

Saeid Golkar, de la Universitatea din Tennessee, a opinat pentru Daily Mail că există risca ca regimul să devină „din ce în ce mai violent după ce nu a reușit să reprime poporul timp de două luni". 

De asemenea, organizația Amnesty International a atras atenția că sunt zvonuri potrivit cărora conducerea Iranului ar fi decis să zdrobească mișcarea de protest în același mod în care a făcut-o în noiembrie 2019, când forțele de securitate au ucis cel puțin 304 persoane.

Între timp, peste 300 de persoane ar fost ucise în protestele prezente și alte mii au fost reținute, vorbindu-se chiar de condamnarea la moarte a protestatarilor încarcerați, potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor omului. Instanțele obediente regimului ar fi pronunțat, zilele acestea, deja cinci pedepse cu moartea în cazul unor protestatari.

Amnesty International a declarat că Iranul a cerut pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane în „procese-simulacru menite să intimideze protestatarii”.

De asemenea sunt specualții că regimul trimite forțe de securitate sub acoperire să-i asasineze pe protestari. Numai miercurea trecută, bărbați înarmați pe motociclete au deschis focul și au ucis nouă persoane în două atacuri misterioase, pe fondul amplificării protestelor.

Generalul Hossein Salami, șeful Gărzilor Revoluționare, susține că Iranul este „victima” unei "conspirații".

„Statele Unite, Anglia, Germania, Franța, Franța, Israel, Arabia Saudită și aliații lor se pregătesc să lupte împotriva lui Dumnezeu, a profetului său și martirilor”, a perorat Salami, citat de agenția de presă Fars.

Iran Human Rights, organizație cu sediul la Oslo, a opinat că forțele de securitate iraniene ar fi ucis cel puțin 342 de persoane, inclusiv 43 de copii și 26 de femei, de la începutul protestelor.



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.