„Der Spiegel” avertizează că R. Moldova este, în acest moment, „al doilea front” al lui Putin / Publicația germană atrage atenția că, în lipsa unui ajutor consistent din partea Europei, guvernul Maiei Sandu ar putea cădea în această iarnă și ar putea fi înlocuit de un regim pro-rus


„Der Spiegel” avertizează că R. Moldova este, în acest moment, „al doilea front” al lui Putin / Publicația germană atrage atenția că, în lipsa unui ajutor consistent din partea Europei, guvernul Maiei Sandu ar putea cădea în această iarnă și ar putea fi înlocuit de un regim pro-rus

Rusia caută să frângă cu orice preț aspirația europeană a Republicii Moldova, pe fondul crizei energetice, fie privând-o de electricitate și gaze, fie prin orchestrarea de proteste cu ajutorul unui politician infractor din exil, dezvăluie publicația germană „Der Spiegel”, preluată de Deutsche Welle.

Moldova este frământată de mai multe săptămâni de proteste de stradă. Pentru demonstranți, ”bărbați trecuți de prima tinerețe și țărănci cu basmale”, creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, mobilul nemulțumirilor, nu poate avea decât o rezolvare: să pice Maia Sandu, relatează corespondentul „Der Spiegel” la Chișinău.

Un personaj cheie al protestelor este însuși liderul lor, infractorul fugar Ilan Șor. El o acuză pe Sandu de presupusa ruinare a economiei naționale și oferă ca soluție de ieșire din criză venirea la putere a partidului său. Politicianul pro-rus de opoziție, scrie ”Spiegel”, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraudă. Pentru a scăpa de pușcărie, el a fugit în Israel. Iar administrația SUA a impus sancțiuni împotriva sa pentru tulburările pe care le-a provocat în Moldova cu asistența Moscovei. 

„Der Spiegel” avertizează că, în lipsa ajutorului din partea Europei, guvernul Sandu ar putea cădea în această iarnă și ar putea fi înlocuit de un regim pro-rus, o schimbare cu reverberații la nivelul întregii regiuni.

Este drept că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis lui Sandu un ajutor de 250 de milioane de euro în timpul unei vizite la Chișinău săptămâna trecută. Însă, potrivit calculelor oficialilor de la Chișinău, Sandu are nevoie de cel puțin de două ori mai mult. Dacă banii nu vor veni rapid, avertizează înalți oficiali moldoveni, statul va da faliment. Atunci nu va mai putea plăti salariile funcționarilor publici iar în Chișinău și în alte orașe se va stinge lumina.

„Acesta este exact scenariul la care speră probabil dictatorul Vladimir Putin. Serviciul rus de informații interne FSB s-a infiltrat de ani de zile în statul moldovean. Potrivit oficialilor moldoveni, acesta a lucrat în principal cu Igor Chaika (sau Ceaika), trimisul moldovean al asociației de afaceri pro-Kremlin Delovaia Rossia. Între decembrie 2020 și iunie 2022, Chaika și contactul său de la FSB au comunicat de peste 6.000 de ori, potrivit serviciilor de informații ucrainene”, mai scrie ”Spiegel”. Mai multe detalii AICI. 

PODUL a relatat, zilele trecute, pe larg despre investigația realizată de Centrul Dossier și RISE Moldova care dezvăluia că Igor Ceaika, om de afaceri și fiul fostului Procuror General din Rusia, Iurie Ceaika, a fost persoana de legătură între Igor Dodon și FSB-ul rus. Dodon primea bani de la Ceaika anume în acele zile, când fostul președinte lansa acuzații la adresa Occidentului și lăuda Rusia. Dodon a fost cumpărat, și foarte ieftin”, se precizează în investigația realizată de Centrul Dossier și RISE Moldova. Jurnaliștii avertizează că acțiunile angajaților FSB (Serviciul Federal de Securitate – trad.) au un scop bine articulat: refacerea URSS. Detalii AICI.

Între timp, potrivit anunțului făcut de președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova desfăşurate la Paris, Chișinăul va primi un nou ajutor internaţional de peste 100 milioane de euro, cu scopul de a face față consecinţelor războiului în Ucraina, între care criza energetică şi afluxul de refugiaţi, precum şi pentru a continua reformele demarate în vederea aderării la UE.

„Luna trecută, rachetele rusești au traversat spațiul nostru aerian. Resturi de rachete au căzut pe pământul nostru, punându-ne în pericol oamenii și pacea. Între timp, democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia. Ne confruntăm cu un război hibrid împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne abată de la reforme și de la integrarea europeană.

Moldova se confruntă și cu o criză energetică acută. Războiul pune în pericol furnizarea energiei electrice și a gazului. Nu suntem siguri că putem găsi suficiente volume pentru a încălzi și ilumina casele noastre. Și chiar dacă reușim – prețurile sunt inaccesibile pentru cetățenii și economia noastră. Acest lucru ar putea pune în pericol pacea noastră socială și securitatea noastră. Știu că toată lumea din Europa plătește un preț foarte mare pentru energie. Dar aceleași prețuri au un impact mult mai mult devastator asupra țării și cetățenilor noștri.

Doar în ultimul an, costul gazelor naturale a crescut de șapte ori, iar costul energiei electrice a crescut de 4 ori. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova nu vor putea să-și achite facturile în această iarnă, dacă guvernul nu intervine. (...) Moldova rămâne cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Atât timp cât Ucraina se apără de atacurile rusești, ea apără și Moldova. Apără întreaga Europă. Suntem alături de Ucraina și îi suntem recunoscători poporului său pentru curaj și sacrificiu.

Comunitatea internațională trebuie să facă totul pentru a sprijini Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că ucrainenii pot rezista atacurilor și distrugerilor barbare și au posibilitatea să lupte împotriva unui inamic nemilos și neobosit”, a spus Maia Sandu în cadrul conferinței comune cu președintele Macron.

„Astăzi, 34 de ţări, 13 organizaţii internaţionale au răspuns la apelul de susţinere a Moldovei. (...) Pentru a acoperi nevoile imediate, am decis să mobilizăm un nou pachet excepţional de peste 100 de milioane de euro. 10 milioane vor fi trimise până la sfârşitul anului sub formă de granturi către Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi, Programul pentru hrană al UNICEF, în special, pentru a ne asigura că refugiaţii au acces la căldură, hrană şi educaţie. În primele luni ale lui 2023 vom trimite generatoare de mare putere pentru spitalele din Moldova", a precizat, la rândul său, liderul francez.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.