Vești alarmante din Iran. Teheranul a început să producă uraniu îmbogățit la nivelul de 60%, în subteranele sitului nuclear din Fordow


Vești alarmante din Iran. Teheranul a început să producă uraniu îmbogățit la nivelul de 60%, în subteranele sitului nuclear din Fordow

Publicațiile israeliene și agenția Reuters transmit că, potrivit presei controlate de regimul de la Teheran, Iranul ar fi produs uraniu îmbogățit până la un nivel de 60%, în situl său subteran Fordow. Deși este încă mult sub nivelul de 90% necesar fabricării bombelor nucleare, veștile sunt considerate îngrijorătoare, în condițiile în care, înaintea acordului cu marile puteri din 2015, nivelul  de îmbogățire al uraniului era de 20%. 

Teheranul a trimis o scrisoare către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a Națiunilor Unite prin care a informat organismul de supraveghere nucleară cu privire la acest rezultat, se arată într-un raport al AIEA.

Decizia Iranului a fost un "răspuns puternic" la adoptarea, joi, de către consiliul guvernatorilor AIEA a unei rezoluții prin care se cere Teheranului să coopereze în ancheta derulată de agenție privind uraniul descoperit în trei situri nedeclarate, a precizat raportul, citând presa de stat iraniană.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi "cascade" de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

"Directorul general Rafael Mariano Grossi a declarat astăzi că Iranul a început să producă uraniu puternic îmbogăţit - UF6 (hexafluorură de uraniu) îmbogăţit până la nivelul de 60% - utilizând cele două cascade existente de centrifuge IR-6 la uzina de îmbogăţire a combustibilului din Fordow, pe lângă aceeaşi producţie care are loc din aprilie 2021 la Natanz", a mai precizat AIEA.

În 2018, fostul președinte american Donald Trump a renunțat la acordul nuclear, în cadrul căruia Iranul și-a limitat activitatea de îmbogățire a uraniului, fiind o posibilă cale către fabricarea armelor nucleare, în schimbul anulării sancțiunilor economice. În urma retragerii Washingtonului și impunerea unor noi sancțiuni dure, Teheranul a început să încalce restricțiile pactului nuclear.

Anul trecut, ministrul Informațiilor din Iran a spus că presiunea occidentală a determinat Teheranul să își dorească să producă arme nucleare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.