Beijingul acuză "forțele străine" de instigare la revoltă și ia primele măsuri pentru împiedicarea reluării protestelor


  • ACP
  • Nov 28, 2022 20:18
  • 1247
Beijingul acuză "forțele străine" de instigare la revoltă și ia primele măsuri pentru împiedicarea reluării protestelor

Autoritățile chineze au început să ia măsuri la scară largă pentru împiedicarea reluării demonstrațiilor antiguvernamentale care au avut loc pe parcursul weekend-ului împotriva politicii sanitare absurde "de luptă pentru oprirea răspândirii COVID-19"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a acuzat luni "forțele (externe - n.red.) cu motive ascunse care au legat cazul incendiului de demersurile privind controlul și prevenirea bolilor", în timp ce agenția de presă de stat Xinhua a declarat, într-o referire indirectă la proteste, că politica zero-COVID se confruntă cu "o presiune fără precedent" și a cerut implementarea sa "neclintită".

Factorul declanșator al revoltei din marile orașe ale Chinei a fost reprezentat moartea a zece cetățeni chinezi care au ars pe 24 noiembrie într-un bloc de locuințe din capitala regională Xinjiang, Urumqi, bloc ale căror căi de acces fuseseră blocate la ordinul autorităților pentru a împiedica orice contact cu exteriorul și astfel posibilitatea contaminării cu COVID-19.  

Cum parte din proteste au început în campusurile universitare, Ministerul Educației a convocat duminică o întâlnire de urgență a sutelor de secretari de partid și directori de colegii din întreaga țară, cerându-le să contracareze "interferența forțelor străine", care ar fi dus la apariția protestelor spontane din multe orașe ale Chinei comuniste.  

Colegiile și universitățile trebuie să se ocupe acum de "lucrarea ideologică" cu studenții și să ia măsuri stricte pentru a-i împiedica pe studenți să se "coalizeze" cu forțele străine și, oricât de absurd ar suna, să elimine posibilitatea forțelor străine de a interveni în campusuri.  

Studenților li s-a ordonat să părăsească campusurile și să se întoarcă în orașele lor natale în trenuri și autobuze special rezervate pentru această operațiune masivă, întinsă la nivelul multor orașe mari din țară.  

Ziarul chinez de limbă engleză Global Times a relatat faptul că universități precum Universitatea Tsinghua, Universitatea de Afaceri Internaționale și Economie și Academia Chineză de Științe au anunțat că oferă transport gratuit studenților pentru a-i "ajuta să se întoarcă acasă", după ce au fost centre ale revoltei în weekend.  

Într-un videoclip care a scapăt de filtrele cenzurii, mai mulți studenți au spus că au fost avertizați de oficialii universității că protestele au fost declanșate de "forțe străine anti-China", iar răspunsul lor a fost de a scanda: "Când spuneți forțe străine, vorbiți despre Marx și Engels?". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.