Olena Zelenska: Violul reprezintă un instrument de război pentru Rusia. Soldații ruși sunt transparenți în privința asta


Olena Zelenska: Violul reprezintă un instrument de război pentru Rusia. Soldații ruși sunt transparenți în privința asta

Pentru ruși, violul și violența sexuală reprezintă instrumente de război, iar ei vorbesc despre asta în mod liber și transparent, asta întrucât simt că pot evita să fie trași la răspundere, a declarat prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în timpul vizitei sale la Londra.

"Violența sexuală e cel mai crud și mai animal mod de a exercita stăpânirea asupra cuiva. Și este greu pentru victimele acestui tip de violență să depună mărturie în timp de război pentru că nimeni nu se simte în siguranță. Există un pericol și se tem că armata (rusă - n.red.) s-ar putea întoarce și să o facă din nou", a zis Zelenska luând parte la o conferință de două zile, în cadrul Inițiativei pentru Prevenirea Violenței Sexuale în Conflict.

Ea a recunoscut că nu sunt prea multe anchete în derulare în legătură cu actele de violență sexuală comise de soldații ruși în Ucraina, dar a remarcat că "cel mai mare succes este ca ancheta, depunerea de acuzații, dovedirea vinovăției și căutarea celor care au comis aceste infracțiuni să se întâmple pe parcursul războiului, nu după".

Zelenska a subliniat că rușii comit violuri și alte infracțiuni de violență sexuală în mod sistematic și deschis.

"Sunt transparenți în privința asta, așa că este extrem de important să recunoaștem acest lucru drept o crimă de război și să tragem la răspundere toți autorii. Din convorbirile telefonice pe care am reușit să le interceptăm, observăm că soldații ruși sunt foarte deschiși cu privire la această problemă: soldații ruși le vorbesc despre asta rudelor. De fapt, soțiile lor încurajează acest lucru", a relatat aceasta. 

Zelenska a făcut apel la un răspuns global pentru a preveni repetarea unor crime similare în alte părți ale lumii.

Violul și violența sexuală comise de soldații ruși sunt temele principale la conferința de la Londra, eveniment la care au participat și vicepremierul Ucrainei Olha Stefanishyna și procurorul general Andriy Kostin. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.