Cursă contra cronometru în Franța pentru angajarea muncitorilor calificați care să țină în funcțiune centralele nucleare și să lucreze la construirea altora noi


  • ACP
  • Nov 29, 2022 15:12
  • 715
Cursă contra cronometru în Franța pentru angajarea muncitorilor calificați care să țină în funcțiune centralele nucleare și să lucreze la construirea altora noi

Compania franceză de producere a energiei electrice EDF este într-o cursă aproape disperată de găsire și recrutare a unui număr mare de muncitori calificați - sudori, montatori de țevi și producători de cazane - pentru a-și repara reactoarele nucleare învechite și a construi altele, pe fondul gravei crize energetice din Europa. 

În condițiile în care Franța suferea deja de lipsa celor care au calificările necesare pentru a lucra în cadrul acestei companii energetice, au fost aduși luna aceasta din Statele Unite și Canada aproximativ 100 de muncitori calificați, pentru a putea susține funcționarea centralelor nucleare pe durata iernii.

EDF a cofinanțat luna trecută deschiderea unui centru de formare pentru sudori în Normandia - Haute Ecole de formation en soudage (Hefais) - ce are doar 40 de elevi anul acesta, dar al căror număr ar trebui să crească până la 200 în anul 2023. Numai că industria nucleară a Franței are nevoie de  10.000  - 15.000 de muncitori pe an pentru următorii șapte ani, doar EDF având nevoie de aproximativ 3.000 de muncitori noi pe an în acea perioadă, din care 1000 trebuie să fie sudori.  

În Penly, amplasamentul din Normandia unde urmează să se construiască două reactoare noi începând din 2024, EDF oferă muncitorilor un pachet generos ce include o indemnizație egală cu două luni de salariu pentru schimbarea reședinței, un "pachet de descoperire" pentru a ajuta lucrătorii să se familiarizeze cu orașul și împrejurimile acestuia, un "pachet de mobilitate" de la 9.000 la 11.250 de euro per muncitor - pentru a ajuta la găsirea unei locuințe și a unui loc de muncă pentru soții - și alte beneficii pentru a acoperi îngrijirea copiilor și școlarizarea.  

Franța a ajuns în situația de a nu putea avea suficienți muncitori calificați pentru domeniul energetic nuclear după ce a încercat în ultimii ani să își reducă dependența de energia nucleară, fără să pună însă alte sisteme eficiente de generare a energiei electrice în loc.  

Producția de energie electrică a companiei EDF a scăzut în acest an la minimul din ultimii 30 de ani, din cauza unui număr record de întreruperi, ceea ce a pus și pune în pericol atât alimentarea gospodăriilor, dar a diminuat drastic și câștigurile de bază ale companiei cu până la 32 miliarde euro.

Acum EDF, care este în proces de naționalizare completă, are planuri să construiască cel puțin șase reactoare de nouă generație în următorii 25 de ani, ceea ce reprezinta o investiție totală de aproximativ 52 de miliarde de euro, pentru a putea face față nevoilor țării, dar și pentru export. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.