Kievul respinge ferm teoria conspirației potrivit căreia Ucraina a spălat bani prin intermediul FTX în beneficiul Partidului Democrat


Kievul respinge ferm teoria conspirației potrivit căreia Ucraina a spălat bani prin intermediul FTX în beneficiul Partidului Democrat

O teorie a conspirației ce s-a viralizat susține că recent prăbușita companie de schimb de criptomonede FTX a fost folosită de Ucraina pentru a spăla bani în beneficiul Partidului Democrat din SUA. Kievul a respins ferm aceste acuzații ca fiind false.

Proprietarii companiei FTX (fondată în 2019), cetățeanul american Sam Bankman-Fried (în partea dreaptă a pozei de deschidere) și Zixiao "Gary" Wang, născut în China, au ajuns milionari peste noapte.

Strângând miliarde de dolari în investiții, FTX a făcut parte dintr-un grup mai larg și complex de companii deținute ulterior exclusiv de Bankman-Fried, iar după un timp a fost supusă unei examinări amănunțite pe fondul lipsei sale de transparență.

În august 2022, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a publicat o scrisoare de încetare și renunțare, după ce președintele FTX, Brett Harrison, a făcut aluzie în mod fals la faptul că FTX are asigurare FDIC.

Chiar și în aceste condiții, FTX a continuat să crească, devenind una dintre cele mai mari companii de schimburi de criptomonede din lume, atrăgând milioane de clienți să-i folosească serviciile.

Un astfel de client a fost Aid for Ukraine, o organizație de caritate populară înființată pentru a colecta donații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei ruse în curs. La începutul lunii martie, Aid for Ukraine a folosit FTX pentru a converti în moneda ucraineană donațiile în criptomonede. Cu toate acestea, parteneriatul – unul dintre milioanele în care a fost angajat FTX – s-a încheiat luna următoare.

În octombrie, FTX a fost investigată în Texas pentru vânzarea de valori mobiliare neînregistrate.

Pe fondul scandalului, averea lui Bankman-Fried a scăzut dramatic luna următoare de la 16 miliarde de dolari la aproape zero, FTX depunând pe 11 noiembrie în SUA cerere de protecție în caz de faliment. 

Prăbușirea s-a datorat parțial unui simbol numit FTT – în esență o modalitate prin care membrii publicului pot cumpăra acțiuni ale companiei, pe care FTX a promis să le răscumpere ulterior folosind o parte din profiturile sale. Cu toate acestea, documentele divulgate sugerau că fondul speculativ al grupului folosea bani din achiziționarea de jetoane FTT pentru a face împrumuturi riscante.

După ce compania s-a prăbușit, a fost dezvăluit că FTX, neavând capacitatea de a accepta transferuri bancare, avea fondul său speculativ, numit "Alameda", ca intermediar. Clienții trebuiau să trimită bani către Alameda, iar FTX urma să le crediteze conturile. Însă, în realitate, banii nu au fost transferați de Alameda iar, pe o perioadă de trei ani, Alameda a pierdut aproximativ 8 miliarde de dolari din fondurile clienților FTX, în principal în urma unor tranzacții riscante.

Platformele social media fiind împânzite cu dezinformări, era imposibil ca prăbușirea FTX să nu capteze atenția teoreticienilor conspirației – mai ales după ce a fost dezvăluit că Aid for Ukraine a folosit cândva FTX și că Bankman-Fried a donat sume mari Partidului Democrat. 

"Așadar, Biden a dat mulți bani Ucrainei, care a dat mulți bani FTX, care a dat mulți bani democraților", se spunea într-un tweet cu peste 100.000 de aprecieri.

În ciuda faptului că nu au fost prezentate dovezi, teoria conspirației a fost rapid amplificată pe Twitter și Telegram de membri proeminenți ai Partidului Republican, fiind apoi replicată de teoreticieni influenți ai conspirației din Marea Britanie.

"Deci, Ucraina a fost o operațiune de spălare a banilor tot timpul?", a postat pe Twitter Calvin Robinson, care se pretinde a fi comentator politic. În timp ce lucra pentru GB News, acesta a fost adesea criticat pentru că a postat pe Twitter informații false și teorii ale conspirației pe o varietate de probleme. "Occidentul a donat miliarde pentru 'efortul de război'. Zelenski a investit acești bani în FTX. CEO-ul FTX este al doilea cel mai mare donator al Democraților (după Soros). FTX a ajuns în faliment. Miliarde sunt dispărute".

Robinson nu și-a corectat postarea, respectiv nu și-a cerut scuze pentru cele afirmate. Nu și-a cerut scuze nici pentru că a susținut în mod fals la GB News că "regimul ucrainean", condus de președintele Volodimir Zelenski, care este evreu, "simpatizează" nazismul. 

În realitate, după cum a dezvăluit blockchain-ul publicat recent, președintele Zelenski nu a investit niciun cent în FTX, cu atât mai puțin "miliarde", așa cum au susținut Calvin și alții. Nici Ucraina nu a investit în FTX nicio donație primită. 

În plus, grupul caritabil Aid for Ukraine, după cum am menționat anterior, a încetat să mai folosească FTX la doar o lună după ce a apelat la serviciile companiei și, mai mult decât atât, nicio donație trimisă către Aid for Ukraine nu a fost stocată prin intermediul FTX.

Afirmația că Partidul Democrat a folosit FTX și Ucraina pentru a spăla bani, de asemenea, nu rezistă nici măcar la cea mai simplă analiză. Teoreticienii conspirației nu menționează, probabil în mod intenționat, că Bankman-Fried a donat sume mari de bani inclusiv grupurilor conservatoare americane. Asta a inclus 105.000 de dolari pentru Fondul Conservatorilor din Alabama.

Viceministrul ucrainean al Transformării Digitale Alex Bornyakov, a fost nevoit să publice pe 14 noiembrie o declarație pe Twitter, în care a spus că Guvernul Ucrainei "nu a investit niciodată fonduri în FTX".

"O fundație de strângere de fonduri crypto, Aid for Ukraine, a folosit FTX în martie pentru a converti donațiile cripto în fiat (bani controlați de Guvern, cum ar fi dolarul american, lira sterlină sau grivna ucraineană)", a scris Bornyakov.

"Guvernul Ucrainei nu a investit niciodată fonduri în FTX. Întreaga narațiune prin care se presupune că Ucraina a investit în FTX, care a donat bani democraților, este o prostie, sincer", a adăugat acesta.

Serhiy Vasylchuk, CEO-ul Everstake, o companie blockchain care a ajutat la campania Aid for Ukraine, a declarat miercuri, 16 noiembrie, pentru Associated Press, că criptomonedele sunt o metodă eficientă de strângere de donații pentru Ucraina, reiterând că FTX a fost folosit doar la începutul războiului pentru a converti donațiile. Odată convertite, donațiile au fost apoi trimise direct Băncii Naționale a Ucrainei, a spus Vasylchuk, 

"Asta s-a întâmplat acum opt luni, iar scopul a fost ca Aid for Ukraine să acopere nevoile cât mai curând posibil", a completat acesta. 

Ministerul Transformării Digitale a declarat ulterior pentru AP News că Ucraina "nu a finanțat niciodată FTX" și "nu a lucrat niciodată cu niciun partid politic din SUA". (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.