"Rusia se va hrăni cu această narațiune pentru a slăbi și mai mult UE!". Vicepreședinta USR Tineret avertizează asupra pericolului creat de blocarea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen


"Rusia se va hrăni cu această narațiune pentru a slăbi și mai mult UE!". Vicepreședinta USR Tineret avertizează asupra pericolului creat de blocarea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen

Vicepreședinta USR Tineret în domeniul relațiilor internaționale, Ioana Abăseacă, a tras un semnal de alarmă după votul dat ieri în Consiliul JAI de Austria și Olanda prin care a fost blocată intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, subliniind că ne vom confrunta, în urma decizii cu pricina, cu un val de euroscepticism atât în țara noastră, cât și la nivelul Europei, iar "Rusia se va hrăni cu această narațiune pentru a slăbi și mai mult UE".

Aceasta a mai reliefat că votul dat de Austria și Olanda amenință însuși nucleul Uniunii Europene și a catalogat acțiunea Guvernului de la Viena de a contesta datele Frontex, care au atestat că România nu a contribuit la criza refugiaților, drept rușinoasă. 

"Votul dat de Austria și Țările de Jos împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen reprezintă un eșec al guvernelor austriece și olandeze de a-și respecta identitatea europeană.

Este profund încorporat în nucleul Uniunii Europene, ca pilon fundamental care îi păzește însăși existența, ca cetățenii UE să aibă libertatea de circulație în interiorul blocului european. Cu toate acestea, atât România, cât și Bulgaria nu se bucură de acest drept și nu au beneficiat niciodată de el din 2007 încoace.

Toate criteriile tehnice necesare pentru paza și apărarea adecvată a granițelor europene sunt îndeplinite. România a îndeplinit toate cerințele tehnice din 2011, adică acum 11 ani. Aceste criterii tehnice au fost reconfirmate de Frontex și Comisia Europeană. Orice încercare de a discredita aceste instituții europene atacând legitimitatea specialiștilor lor este rușinoasă.

Dacă ne uităm la harta europeană de acum, singurele țări cu prezență geografică în Europa care nu se bucură de libertatea de circulație în Spațiul Schengen sunt: Rusia, Belarus, Ucraina, Cipru, Republica Moldova, România, Bulgaria, Turcia, țările caucaziene și întreaga zonă a Balcanilor de Vest. Dintre toate aceste țări, România și Bulgaria au fost membre ale UE în ultimii 15 ani. Așadar care este logica? 

Acest vot nu se simte ca un vot tehnic, ci mai mult ca unul politic pentru mine. Unul pe care l-a dat Austria împotriva României și Olanda contra Bulgariei. Este o decizie care slăbește UE. Ca româncă îmi revendic dreptul de a fi supărată și profund întristată de acest vot. De asemenea, sunt îngrijorată de valul de euroscepticism pe care îl va determina acest vot, precum și cu privire la modul în care Rusia se va hrăni cu această narațiune pentru a slăbi și mai mult UE", a evidențiat Ioana Abăseacă într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.