VIDEO. Scandalul de corupție care zguduie Uniunea Europeană / Credibilitatea instituțiilor europene este puternic afectată de arestarea și acuzarea vicepreședintei Eva Kaili de legături murdare cu Qatarul / Roberta Metsola, poziție fermă: „Nu va exista imunitate pentru astfel de fapte! Nimeni nu va fi iertat!”


VIDEO. Scandalul de corupție care zguduie Uniunea Europeană / Credibilitatea instituțiilor europene este puternic afectată de arestarea și acuzarea vicepreședintei Eva Kaili de legături murdare cu Qatarul / Roberta Metsola, poziție fermă: „Nu va exista imunitate pentru astfel de fapte! Nimeni nu va fi iertat!”

Eva Kaili, europarlamentar socialist din Grecia din 2014 și vicepreședintă a Parlamentului European (foto sus), este cel mai răsunător nume pus sub acuzare în cadrul unei anchete în plină desfășurare privind suspiciuni temeinice, potrivit cărora Qatar, țara gazdă a Cupei Mondiale, ar fi plătit pentru influență în Europa.

Politico scrie că uriașul scandalul de la Bruxelles tinde să devină un test major de responsabilitate pentru Parlamentul European și în special pentru europarlamentarii din grupul Socialiștilor și Democraților. Atenția este centrată în acest moment pe deputații europeni și pe alți oficiali care au lăudat Qatarul pentru pretinse reforme în domeniul muncii (cum a făcut, de altfel, și Kaili cu câteva săptămâni înainte ca la domiciliul său să fie găsite sume impresionante de bani, VIDEO la finalul textului), în loc să condamne nerespectarea drepturilor lucrătorilor din emiratul din Golf, condițiile proaste în care muncesc migranții, abuzurile și nenumăratele decese produse pe „șantierele morții” (mii de morți s-ar fi înregistrat numai în timpul pregătirilor frenetice pentru Cupa Mondială). 

O serie de cel puțin 16 raiduri efectuate vineri de poliția federală belgiană a prins cinci persoane despre care ar fi comis o serie de infracțiuni printre care constituire de grup infracțional organizat, fapte de corupție și spălare de bani. Perchezițiile au dus și la găsirea a 600.000 de euro cash.

Qatar neagă orice implicare.

Președinta Parlamentarului European, Roberta Metsola, a declarat, luni seară, într-o intervenție publică fermă de la pupitrul instituției că „Parlamentul European este în acest moment ținta unui atac, democrației europeană este atacată și calea noastră către o societate deschisă, liberă și democrată este în perisol. Inamicii democrației - pentru care însăși existența acestui Parlament este o amenințare– nu vor reuși ce și-au propus. Acești actori maligni, asociați cu regimuri autocrate din lumea a treia, au pătruns în ong-uri, uniuni sindicale, instituții și au corupt membri ai PE. Intențiile lor criminale au eșuat însă. (...) Vă rog să vă abțineți să exploatați acest moment în lupta politică. Nu minimalizați amenințarea cu care ne confruntăm. Am intrat în politică, la fel ca mulți dintre voi, pentru a lupta împotriva corupției. Și vă asigur că nu va exista imunitate (pentru astfel de fapte), Parlamentul va fi mereu de partea legii și statului de drept. (...) Nimeni nu va fi iertat. Nu vom ascunde nimic sub preș”. VIDEO mai jos



 

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizase anterior, tot în cursul zilei de luni că „acuzațiile împotriva vicepreşedintei Parlamentului European sunt extrem de preocupante, foarte serioase'', a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Suspiciunile de corupţie au fost dezvăluite vineri de Parchetul belgian, care a anunţat că un stat din Golf, care potrivit presei belgiene este Qatar, a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European.

Judecătorul belgian care investighează cazul a inculpat-o duminică pe vicepreşedinta greacă socialistă a Parlamentului European, Eva Kaili, pentru corupţie, spălare de bani şi participare la un grup infracţional organizat, ea fiind în prezent arestată.

Kaili nu a putut beneficia de imunitatea sa parlamentară, deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată "în flagrant delict" vineri, a explicat aceeaşi sursă judiciară, care a confirmat şi informaţiile din presă conform cărora, în timpul percheziţiilor, în apartamentul din Bruxelles al eurodeputatei socialiste elene au fost găsiţi "saci cu bani" (aproximativ 600.000 de euro).

Potrivit presei belgiene au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi delicte partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia fiind găsită o sumă de peste un milion de euro.

Au mai fost inculpate alte două persoane, dar fără a fi reţinute, respectivă tatăl Evei Kaili şi secretarul general al Confederaţiei Internaţionala a Sindicatelor, Luca Visentini.

A fost percheziţionată şi locuinţa eurodeputatului socialist belgian Marc Tarabella, în timp ce în acelaşi dosar în Italia au fost arestate fiica şi soţia lui Panzeri.

Credibilitatea Uniunii Europene este în joc în urma acestui scandal de corupţie, remarcă la rândul ei şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

„Este un incident incredibil care trebuie clarificat cu toată forţa legii pentru că este vorba şi despre credibilitatea Europei'', a spus ea în faţa presei la sosirea la reuniunea miniştrilor europeni de externe care se desfăşoară la Bruxelles.

Şi ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a vorbit despre un caz care afectează ''instituţia ce reprezintă inima democraţiei europene''. ''Ar fi un adevărat scandal dacă se demonstrează că este adevărat ce vedem în presă'', a deplâns el.

Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor din Grecia a anunţat luni că îngheaţă toate activele Evei Kaili.

Măsura împotriva eurodeputatei, exclusă din partidul socialist grec PASOK-KINAL în urma răsunătorului caz de corupție, vizează „conturile bancare, seifurile, companiile şi orice alte active financiare", potrivit preşedintelui autorităţii, Haralambos Vourliotis, citat de un membru al aceleiaşi instituţii.

Măsura de îngheţare a activelor le vizează de asemenea şi pe rudele apropiate ale Evei Kaili, cum ar fi părinţii, conform sursei citate.

În colimatorul Autorităţii de luptă împotriva spălării banilor se află de asemenea şi o companie imobiliară recent apărută într-un cartier şic din Atena, Kolonaki, şi care ar fi fost creată de eurodeputata de 44 de ani şi de partenerul său italian, de asemenea închis în Belgia.

Vicepreşedinta Parlamentului European, suspectată de corupţie, era considerată în Grecia unul din marile talente politice ale generaţiei sale, scrie Deutsche Welle care prezintă pe larg ascensiunea politică a acesteia. Detalii AICI

Mai jos o puteți vedea pe eurodeputată arestată lăudând Qatarul, în contextul organizării Cupei Mondiale la Fotbal. Qatarul este „un adevărat fruntaș în dreptul muncii”, spunea ea, iar reformele întreprinse aici sunt inspirație pentru lumea arabă. 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.