Secret Santa pentru Forțele Armate ale Ucrainei: cum îi puteți ajuta pe militarii ucraineni care luptă în prima linie cu invadatorii ruși, în regiunile Herson și Donețk


Secret Santa pentru Forțele Armate ale Ucrainei: cum îi puteți ajuta pe militarii ucraineni care luptă în prima linie cu invadatorii ruși, în regiunile Herson și Donețk

În ajunul Crăciunului și al Anului Nou, întreaga lume se pregătește de sărbătoare, lăsându-se cuprinsă de festivism și voie bună. În Ucraina însă, acest an este total diferit față de precedentul. Realitățile invaziei rusești ne afectează pe toți. Cu toate aceste, ucrainenii încearcă să nu-și piardă optimismul, adaptându-se la realitățile militare. 

Așa a fost posibil ca la Bucea, unde invadatorii ruși au torturat și au ucis numeroși civili, să fie deja instalat un brad de Crăciun. Evident, războiul a schimbat în mod diametral priveliștile ucrainenilor. Odinioară luminos și împodobit cu ghirlande multicolore, învăluit în mireasma colacilor copți și a vinului fiert, Kievul e astăzi întunecat și trist, urmările bombardamentelor fiind vizibile pretutindeni. Dangătul clopotelor și-a pierdut veselia din anii trecuți. Până și viscolul pare altfel. În ciuda acestor situații, ucrainenii încearcă să mențină o atmosferă pozitivă. Din pricina deselor și îndelungatelor întreruperi de curent, lumânările și lanternele au căpătat noi sensuri.  

Cu toții înțelegem că, oricâte eforturi s-ar face, Crăciunul și Anul Nou nu vor fi festive pentru toată lumea. La urma urmei, sute de mii de ucraineni se vor afla la miezul nopții, pe 1 ianuarie, în tranșee, apărându-și țara în fața hoardelor de orci. 

Pentru a-i ajuta pe militari, voluntarii ucraineni au lansat inițiativa ”Secret Santa pentru Forțele Armate ale Ucrainei”. E vorba, desigur, despre vechiul joc a cărui esență constă în schimbarea unor cadouri anonime în cadrul unui grup. Având în vedere contextul, formatul este regândit, astfel încât oricine de oriunde în lume poate cumpăra un cadou pentru Forțele Armate ale Ucrainei și îl poate transfera către unul dintre centrele de primire organizate în mai multe orașe ucrainene. De asemenea, cadourile pot fi trimise organizatorilor și prin intermediul poștei. Dacă doriți să ne ajutați, dar nu puteți expedia un cadou, puteți face o donație în bani folosind PayPal – orice sumă este binevenită. Pentru informații vă puteți adresa organizatorilor, la adresa [email protected], și aceștia vă vor ajuta să faceți un cadou necesar pentru militarii ucraineni.  

Organizatorii au întocmit o aproximativă ”listă de dorințe” cu lucrurile de care Forțele Armate ale Ucrainei au cea mai mare nevoie: 

– Alimente (ceai, cafea, produse ce pot fi păstrate pe termen lung);

– Îmbrăcăminte (șosete, lenjerie intimă, tricouri, căciuli, mănuși, bocanci, geci);

– Produse necesare îngrijirii personale (periuță și pastă de dinți, hârtie igienică, șervețele umede, săpun, aparat de ras etc.);

 Termosuri;

– Saci de dormit;

– Medicamente, truse de prim ajutor;

– Lanterne, baterii și alte dispozitive de luminat; 

– Butelii de gaz;

– Bidoane de motorină și benzină;

– Încărcătoare portabile, generatoare, stații de încărcare Starlinks;

– Încălzitoare autonome;

În nopțile de Crăciun și de Anul Nou, voluntarii vor duce toate obiectele colectate la diferite unități militare care luptă cu rușii în prima linie, în regiunile Herson și Donețk.

Vă mulțumim din inimă și vă rămânem recunoscători pentru orice ajutor trimis Armatei Ucrainene. De asemenea, vă mulțumim pentru ajutorul esențial pe care România l-a acordat până în prezent Ucrainei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.