Acțiune în justiție contra lui Putin după ce acesta a spus „război” referindu-se la conflictul din Ucraina. Un tânăr politician rus cere ca liderul de la Kremlin să fie acuzat de răspândire de informații false despre armată


Acțiune în justiție contra lui Putin după ce acesta a spus „război” referindu-se la conflictul din Ucraina. Un tânăr politician rus cere ca liderul de la Kremlin să fie acuzat de răspândire de informații false despre armată

Un politician de opoziție din Sankt Petersburg, care este și consilier municipal, a cerut public să fie începută urmărirea penală împotriva liderului de la Moscova, acuzându-l că a numit confictul din Ucraina „război”, și nu „operațiune militară specială”, așa cum a decis chiar Kremlinul să numească invazia din 24 februarie. 

Prezenta legislație interzice folosirea unui alt termen în afară de „operațiune militară specială”, iar cei care spun că ar fi război riscă să fie acuzați de răspândire de informații false. Mai mulți ruși, inclusiv politicieni din opoziție, au ajuns să primească pedepse grele cu închisoare în virtutea acestei legi. 

„Vladimir Putin a numit războiul război, dar nu a existat niciun decret care să pună capăt operațiunii militare speciale și nu a fost declarat niciun război ... Am lansat un apel autorităților pentru ca Putin să fie tras la răspundere pentru răspândire de  „știri false” despre armată", a precizat, joi, în rețelele de socializare, Nikita Yuferev, 34 de ani. 

El a postat și copii ale plângerilor împotriva lui Putin adresate procurorului general și ministrului de interne al Rusiei.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat, luna aceasta, pe politicianul de opoziție Ilia Yașin la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândire de "informații false" despre ofensiva Rusiei în Ucraina, aceasta fiind cea mai importantă condamnare în baza noii legislații. Podul a relatat AICI cazul său

Un alt consilier din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat la șapte ani de închisoare în iulie pentru că s-a pronunțat împotriva ofensivei din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.