Realitatea crudă a voluntarilor lui Putin: sechestrați în serviciul militar, pe frontul din Ucraina!


Realitatea crudă a voluntarilor lui Putin: sechestrați în serviciul militar, pe frontul din Ucraina!

După ce au răspuns ”prezent” apelurilor de mobilizare ale lui Putin, voluntarii ruși care au plecat, ca invadatori plătiți, pe fronturile din Ucraina, s-au trezit captivi ai propriilor unități, nefiindu-le permisă ”lăsarea la vatră” în condițiile în care, oricum, soldele cu care au fost atrași în terifianta experiență ucraineană nu le-au fost plătite niciodată la valoarea contractată.

Tot mai mulți militari ruși, care au încheiat voluntar contracte cu Ministerul Apărării și a plecat pe front, au anunțat în mediile de socializare, și în special pe canalele de Telegram, că nu pot renunța la serviciu, fiind ținuți cu forța în unitățile în care au activat.

Ordin pe unitate: prelungiți unilateral contractele voluntarilor!

Pe 25 decembrie, mai mulți membri ai familiilor militarilor din Batalionul Toyan s-au plâns guvernatorului regiunii Tomsk, Vladimir Mazur, de faptul că ofițerii aflați la comanda unităților în care deservesc voluntarii, fără acordul acestora, le-au prelungit unilateral contractele. Drept urmare, bărbații nu se pot întoarce acasă, deși mulți dintre ei nu mai vor să lupte .

„Aici, aproape toată lumea vrea să renunțe la sfârșitul contractului. Îi poți număra pe degete pe cei care își doresc să mai rămână, din ricina faptului că oricum se apropie de vârsta de pensionare. Nu sunt mulți oameni care doresc să rămână soldați în serviciu în această unitate. Mai ales după ce au servit un stagiu pe frontul din Ucraina în această brigadă, cei mai mulți nu vor să mai rămână aici. Și acest lucru se aplică nu numai Batalionului Toyan, ci este valabil pentru întreaga brigadă”, a declarat unul dintre voluntari pentru publicațiile independente, sub acoperirea anonimatului.

Interpelat fiind de reporteri, guvernatorului regiunii Tomsk, Vladimir Mazur nu a răspuns problemelor invocate de rudele voluntarilor, ci a cuvântat din manualul de propagandă. „Câteva sute de bărbați servesc în Batalionul Toyan, și o fac foarte bine, acțiunile lor primind mereu feedback pozitiv din partea comandamentului”, a spus Mazur (cel e care îl puteți vedea în fotografia de mai jos raportând conștiincios și disciplinat președintelui Putin), adăugând faptul că toate problemele legate de contracte sunt de competența Ministerului. 

O problemă similară a fost raportată canalului de Telegram Astra de fiica unui voluntar din Perm. „Tatăl meu a părăsit garnizoana Elan în baza unui contract pentru Districtul Militar de Nord-Est. Contractul a expirat. Tatăl meu a scris un raport despre acest lucru, solicitând lăsarea lui la vatră, dar problema rămâne pe loc și nu vor să îi permită să plece, deși a împlinit și 50 de ani, limita de vârstă pentru un militar din armata rusă”. Mai mult decât atât, deși voluntarul fusese asigurat că va primi 250-280 de mii de ruble pe lună, în realitate salariul s-a dovedit a fi mult mai mic.

În urmă cu mai bine de o lună, mai multe rude ale voluntarilor din Bashkiria s-au plâns către publicația rusă Ufa1.ru de aceeași situație. Soțiile și mamele militarilor au spus că după expirarea contractului, voluntarii scriu rapoarte despre necesitatea întoarcerii acasă, dar sunt ignorați și ținuți în continuare pe front. La început, potrivit apropiaților, militarii au fost ținuți în prima linie sub pretextul mobilizării, dar după ce președintele Putin a anunțat consumarea primei etape a mobilizării, comandamentul pur și simplu a încetat să mai explice motivele acestei situații de sechestrare în serviciul militar. 


Ministerul Rus al apărării dă vina tot pe o mobilizare în fața căreia legea obișnuită nu se mai aplică

Ministerul Apărării al Federației Ruse a răspuns predictibil plângerilor rudelor voluntarilor din Batalionul Toyan. Documentul are un conținut contradictoriu, care sfidează și legislația în vigoare. 

Astfel, pe de o parte Ministerul afirmă că întreaga ”conscripție pentru serviciul militar pentru mobilizare în conformitate cu decretul s-a încheiat la 28 octombrie 2022, după raportul relevant al ministrului apărării al Federației Ruse către președintele Federației Ruse”, după care oficialii subliniază totuși că mobilizarea în sine în țară nu s-a încheiat și „având în vedere că perioada de mobilizare parțială continuă în prezent, nu există motive de eliberare din serviciul militar a cadrelor militare al căror contract a expirat în această perioadă”. 

Toate acestea în condițiile în care, pe portalul de informare al guvernului „Explain.rf” se arată, negru pe alb, faptul că, potrivit legii este imposibil să fie înnoit automat contractul unui voluntar: după expirarea acestuia, militarul îl poate „reînnoi sau poate părăsi detașamentul în voie”. 

Toate aceste reguli și normative par să își înceteze aplicarea atunci când vine vorba de mobilizare. Potrivit lui Alexei Tabalov, activist pentru drepturile omului și director executiv al Școlii Recruților, dacă s-au încheiat contracte cu Ministerul Apărării, acestea își prelungesc automat valabilitatea până la sfârșitul perioadei de mobilizare, iar voluntarii ajung în acest fel victime ale unui sechestru într-un serviciul militar pe care doar voința lui Putin îl poate încheia.

Armată fără sfârșit, la cheremul lui Putin 

Dictatorul Vladimir Putin nu a semnat încă un decret privind finalizarea mobilizării. Anterior a promis că se va consulta cu avocații pe această temă. Drept urmare, condițiile de serviciu stabilite în contractele de voluntariat nu mai înseamnă acum nimic - soldații pot fi ținuți pe front până la finalizarea oficială a mobilizării. Mai mult, în această situație, militarul sechestrat se dovedește a fi complet neputincios și nicio instanță nu îi va da dreptate.

Voluntarii au, totuși, câteva opțiuni reduse pentru a părăsi războiul. Ei pot încerca să se interneze într-un spital de psihiatrie — cerând să fie supuși unei examinări de către un psihiatru, pot să invoce prezența sindromului de stres post traumatic sau a unei alte tulburări mintale cauzate de participarea la ostilități. Pe baza acestor chestiuni invocate, ei vor putea trece printr-o comisie medicală militară, care i-ar putea, teoretic, lăsa la vatră.

O altă variantă ar fi ca voluntarii să invoce faptul că au dezvoltat convingeri anti-război în timpul petrecut pe front și pot cere să înlocuiască serviciul militar cu unul civil alternativ, refuzând să execute ordinele și să participe la ostilități. În această situație, însă, cel mai probabil îi așteaptă un tribunal penal și o pedeapsă de până la 3 ani de pușcărie.

Nu în ultimul rând, voluntarii pot încerca să se predea armatei ucrainene, însă și această varianta este foarte riscantă, având în vedere faptul că activitatea tot mai multor militari ruși a început să fie documentată, iar aceștia să fie pedepsiți în cazul în care se descoperă că au participat la comiterea unor atrocități înainte de momentul predării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.