Berlinul încearcă să interfereze cu politica energetică a Varșoviei. Patru landuri germane se opun construirii în Polonia a primei centrale nucleare


Berlinul încearcă să interfereze cu politica energetică a Varșoviei. Patru landuri germane se opun construirii în Polonia a primei centrale nucleare

Patru landuri germane - Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saxonia și Berlin - protestează față de construirea în Polonia a primei centrale nucleare. Poziția landurilor germane a fost trimisă către Guvernul de la Varșovia ca parte a unei evaluări transfrontaliere a impactului asupra mediului a proiectului în cauză. 

Ministerul Protecției Consumatorilor din Mecklenburg-Vorpommern a comunicat Guvernului polonez poziția sa negativă față de construirea unei centrale nucleare de 3750 MW în voievodatul Pomerania. 

"Având în vedere accidentele nucleare devastatoare de la Cernobîl și Fukushima, planurile pentru utilizarea în continuare a energiei nucleare ar trebui abandonate în interesul populației și al mediului din toate țările baltice", se arată în poziția acestei autorități regionale. 

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la conformitatea programului nuclear al Poloniei cu standardele internaționale de siguranță, au mai zis oficialii germani. 

Un oficial al Guvernului de la Varșovia a oferit însă asigurări că proiectul centralei nucleare respectă normele de siguranță și, de altfel, nu poate fi blocat de vreun actor extern. 

"Rămân optimist. Ne așteaptă discuții, dar vom susține că această investiție va fi pe deplin sigură și va îndeplini standardele cerute în acest domeniu. În practică, nu există posibilitatea ca vreo țară să blocheze această investiție", a zis acesta. 

Polonia intenționează să construiască centrala nucleară în Lubiatowo-Kopalino, lângă Marea Baltică, respectiv la aproximativ 250 de kilometri de granița cu Germania. 

În octombrie, Polonia a ales Statele Unite ca partener internațional în dezvoltarea centralei, care este programată să se deschidă în 2033. La scurt timp după aceea, un grup de firme private și de stat a ales Coreea de Sud ca partener într-un proiect ce vizează dezvoltarea celei de-a doua centrale nucleare. 

În schimb, în ultimul deceniu, Germania a renunțat la energia nucleară în urma dezastrului de la Fukushima (Japonia). În timpul unei vizite desfășurate în februarie 2022 la Varșovia, ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Poloniei.

Energia nucleară nu este "nici bună, nici sigură" din punctul de vedere al Berlinului, a spus aceasta. 

"Dacă vor fi construite reactoare în Polonia, vom lucra cu instrumentele legale corespunzătoare la nivel european", a continuat Lemke. 

Însă, între timp, criza energetică cauzată de invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei a determinat Germania să amâne eliminarea treptată a energiei nucleare, menținând unele centrale în funcțiune mai mult decât era planificat.

Mai trebuie menționat că sprijinul pentru energia nucleară în rândul publicului polonez aproape s-a dublat în acest an, ajungând la 75%. (sursa: The Warsaw Voice, Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.