Înalt oficial ucrainean: Armata noastră ar putea ajunge pe teritoriul Rusiei pentru a apăra Ucraina!


Înalt oficial ucrainean: Armata noastră ar putea ajunge pe teritoriul Rusiei pentru a apăra Ucraina!

Într-un amplu interviu acordat pentru Kyiv Post, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a precizat că lunile februarie și martie ale anului 2022 au fost cele mai dificile pentru țara sa pe fondul agresiunii rusești la scară largă. Totul a devenit puțin mai ușor în luna aprilie, după ce armata ucraineană i-a alungat pe ruși din regiunea Kiev.

Danilov a punctat că Moscova este în continuare hotărâtă să captureze Kievul și să încerce să-l convingă pe Aleksandr Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, să se alăture forțelor ruse în războiul împotriva Ucrainei. Dar Lukașenko este în continuare reticent deoarece e conștient de consecințele inevitabile cu care se va confrunta. 

Același lucru se poate spune despre Iran, ale cărui rachete balistice sunt dorite de Rusia pentru a-și reface arsenalul foarte epuizat.

Kyiv Post l-a întrebat pe Danilov ce variante mai are Kremlinul în aceste circumstanțe, dacă Beijingul ajută Rusia, respectiv dacă Moscova a reușit să fenteze sancțiunile internaționale în ceea ce privește producerea de armament. 

Nu în cele din urmă, Danilov a declarat că armata ucraineană ar putea chiar să intre pe teritoriul Rusiei în cazul în care e necesar pentru apărarea Ucrainei. 

Kyiv Post: Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a avertizat recent că Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă asupra Kievului. Ce se întâmplă pe frontul de nord?

Danilov: Ne pregătim pentru orice evoluție.

Fiecare porțiune a liniei frontului este importantă și niciuna nu rămâne fără atenția și fără controlul Statului Major.

Știm ce se întâmplă în teritoriile ocupate temporar din Crimeea, regiunile Donețk și Lugansk, respectiv în Belarus.

Kyiv Post: Observați vreo activitate în Belarus?

Danilov: Activitatea a început pe 24 februarie și nu s-a oprit în niciun punct. Rusia continuă să violeze Belarusul.

Este greu de spus dacă bielorușii vor merge să lupte împotriva poporului nostru, pentru că depinde de mulți factori asupra cărora nu avem influență.

Dar știm sigur că bielorușii nu vor să lupte împotriva noastră. Nu le-am făcut niciodată nimic rău.

Kyiv Post: Ar trebui să plece oamenii din regiunea Kiev pe fondul unei posibile noi ofensive din Belarus?

Danilov: Este o chestiune de alegere personală.

Oamenii își pot lua propriile decizii, primind o cantitate colosală de informații de la TV, radio, rețelele sociale și alte surse. În Ucraina, spre deosebire de Rusia, toate informațiile pot fi accesate liber. 

Momentan, nu pot să-mi asum responsabilitatea și să le spun oamenilor să plece sau să rămână. Depinde de ei să decidă la nivel individual.

Dar, în cazul unei amenințări reale, autoritățile vor furniza toate informațiile necesare și vor reacționa în mod corespunzător.

Kyiv Post: Ce știți despre ultimele întâlniri dintre Lukașenko și Putin? Cât de mult au menționat Ucraina și cum a răspuns Lukașenko îndemnului Kremlinului ca Belarusul să se alăture războiului?

Danilov: Nu a fost prima dată când Putin a încercat să-l tragă pe Lukașenko în mașina de tocat carne.

Spun încă o dată: Lukașenko înțelege că, dacă face asta, s-a terminat, iar asta foarte curând. Nimeni în Ucraina, Belarus sau în altă parte în lume nu-l va ierta.

Pot spune că Belarus și Rusia au viziuni complet diferite. Sunt națiuni diferite, deși Rusia spune că sunt fraterne.

Kyiv Post: Vreți să spuneți că, din nou, Lukașenko nu i-a oferit un răspuns clar lui Putin?

Danilov: Nu știu ce a oferit sau nu. Ne uităm la acțiuni.

Kyiv Post: Ce arată acțiunile?

Danilov: Acțiunile arată că nu există încă un acord final. Dar asta nu înseamnă că Putin nu va continua să încerce să exercite presiuni asupra lui Lukașenko.

Kyiv Post: Unii locuitori ai regiunii Kiev care au fost sub ocupație rusă în primăvară spun că după 24 februarie au văzut soldați belaruși alături de cei ruși. În plus, Belarus își pune la dispoziția teritoriul pentru ca Rusia să lanseze lovituri cu rachete asupra Ucrainei și să desfășoare trupe, arme și alte echipamente. De ce continuăm să spunem că Minsk nu a intrat încă oficial în război?

Danilov: Pentru că știm ce spunem. Când spui că cineva a văzut niște bieloruși acolo, pot spune la fel de bine că cineva a văzut extratereștri.

Nu erau oameni în uniforma militară belarusă. Dacă ar fi fost acolo, atunci ar fi fost fotografii.

Sunt la Kiev din 24 februarie. În primele două săptămâni am primit un volum uriaș de informații de la un număr mare de oameni care ne-au ajutat, dar nu a existat niciun caz de prezență militară belarusă.

Belarusul este ocupat de Federația Rusă. Armata rusă se comportă acolo ca și cum ar fi în propria lor curte. Când, Doamne ferește, Minsk va decide să înceapă o acțiune militară, vom reacționa.

Kyiv Post: În ce porțiuni din prima linie, în afară de Bakhmut, forțele ruse pot intensifica operațiunile?

Danilov: În toate.

Avem linia frontului, iar forțele inamicului pot acționa într-un fel sau altul în oricare dintre porțiunile sale. Trebuie să ținem linia de-a lungul întregului front.

Kyiv Post: Ce știți despre armamentul rusesc? Continuă producția de arme și rachete ori nu pot face acest lucru deoarece sancțiunile îi lasă fără componente?

Danilov: Nu sunt capabili să fabrice arme de precizie și rămân fără rachete. Au doar cantități suficiente de rachete pentru lansatoarele S-300, dar acele rachete nu sunt rachete cu rază lungă de acțiune.

De aceea, Rusia poartă discuții cu Iranul privind aprovizionarea cu rachete. Deocamdată, Rusia nu a primit niciuna, dar de îndată ce va primi, vom ști despre asta.

Kyiv Post: Ce împiedică Iranul să furnizeze rachete Rusiei?

Danilov: Dacă Iranul recurge la un astfel de pas, comunitatea internațională va răspunde cu siguranță. Iranul a fost sancționat din 1979, dar, după cum putem vedea, a reușit să ocolească sancțiunile.

După război, vom afla cum a reușit Iranul să fabrice dronele kamikaze pe care le trimite în Rusia. Cred că în termen scurt vom ști ce companii le-au furnizat piese și de ce.

Kyiv Post: Este adevărat că unele companii iraniene care produc drone sunt deținute de ruși?

Danilov: De unde ați obținut această informație?

Kyiv Post: Oleksandr Novikov, șeful Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, ne-a spus despre această chestiune. 

Danilov: Nu avem astfel de informații.

Kyiv Post: A folosit Rusia rachete produse în 2022?

Danilov: Da, au existat rachete noi. Dar nu sunt capabili să producă astfel de rachete în cantități mari.

Este un proces tehnologic complicat.

Kyiv Post: Deci, putem spune că și Rusia a învățat să ocolească sancțiunile?

Danilov: Acum folosesc restul pieselor stocate anterior și știm câte rachete mai pot produce. Dacă apar rachete noi, atunci vom spune că sancțiunile nu funcționează.

Până acum, nu putem spune asta.

Kyiv Post: Există date despre livrările ilegale ale Chinei de arme sau tehnologii către Rusia?

Danilov: Nimeni nu poate răspunde la această întrebare astăzi. Pot doar să spun că astăzi Rusia nu primește sprijin substanțial și puternic din partea Chinei. Vom vedea ce se întâmplă pe viitor. 

Kyiv Post: Poate China să influențeze Kremlinul în ceea ce privește războiul împotriva Ucrainei?

Danilov: Desigur că se poate. De fapt, China va subjuga Rusia dacă Occidentul nu va trage concluziile corecte.

În 1994, Rusia ne-a garantat securitatea și, la cererea partenerilor noștri, am predat uriașul nostru arsenal de arme nucleare Rusiei.

Rusia ne șantajează acum pe noi și întreaga lume cu arme nucleare.

În anii 1990, în loc să sprijine Ucraina, Kazahstanul și alte țări (post-sovietice - n.red.), Occidentul a decis să facă din Rusia deținătoarea monopolului securității în spațiul post-sovietic, cu excepția statelor baltice.

Asta a fost marea lor greșeală. Cred că ei înțeleg asta acum.

Atât timp cât există arme nucleare pe teritoriul Rusiei, Ucraina și întreaga lume nu pot fi în siguranță.

Chibriturile, lucrurile ascuțite și armele trebuie luate de la un nebun.

Kyiv Post: Există o amenințare ca China să devină un nou monopol în regiunea asiatică?

Danilov: Aici vorbim despre lucruri diferite. China are deja arme nucleare și o industrie de apărare puternică.

Problema aici este dacă China va ocupa Rusia sau o parte din ea. Aceasta este o mare întrebare și o provocare pentru lume.

Kyiv Post: În această vară, Rusia a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. Apoi a tăcut. Ce s-a întâmplat?

Danilov: A tăcut după ce China a avertizat-o împotriva unui astfel de pas. Rușii arată întotdeauna supunere față de China.

Kyiv Post: Observați mișcări aparte în totalitarismul rus care ar putea provoca prăbușirea Federației Ruse?

Danilov: Rusia se va prăbuși cu siguranță și se îndreaptă spre final. Își distrug propria țară.

Au decis să declanșeze acest război împotriva Ucrainei. Rusia nu va mai exista în forma ei actuală și în granițele sale actuale.

Kyiv Post: Ar putea armata ucraineană să ajungă pe teritoriul Rusiei pentru a apăra Ucraina?

Danilov: Da, cu siguranță! Dacă este nevoie să fim acolo unde trebuie să ne apărăm țara, vom fi acolo și nu vom întreba pe nimeni.

Toate discuțiile acestea despre provocarea cuiva (care ar duce la o escaladare - n.red.) reprezintă o prostie.

Kyiv Post: Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia a pierdut peste 100.000 de militari în războiul împotriva Ucrainei. Câți am pierdut?

Danilov: Am pierdut de multe ori mai puțin. Știm câți, dar nu putem face publice cifrele.

Credeți-mă, sunt mult diferite de cifrele pe care le pretind rușii.

Kyiv Post: Pierd atât de multe trupe pentru că trimit soldați neantrenați?

Danilov: Există mulți alți factori. Un factor este că avem arme moderne. Folosindu-le, putem ucide sute de militari ruși dintr-o singură lovitură.

Rușii nu au astfel de arme și acesta este avantajul nostru.

Dar, mult mai important, bărbații și femeile noastre luptă foarte profesionist. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.