Anul 2023 – An Centenar Ion Gavrilă Ogoranu! Crezul partizanilor: ”Am vrut să ștergem obrazul Țării mânjit de lașități și trădări”. Un erou adevărat vânat pe nedrept până și în mormânt de statul comunistoid și securistic. Glorie eternă luptătorilor anticomuniști!


Anul 2023 – An Centenar Ion Gavrilă Ogoranu! Crezul partizanilor: ”Am vrut să ștergem obrazul Țării mânjit de lașități și trădări”. Un erou adevărat vânat pe nedrept până și în mormânt de statul comunistoid și securistic. Glorie eternă luptătorilor anticomuniști!

Începând de astăzi, ne aflăm în plin An Centenar Ion Gavrilă Ogoranu (6 ianuarie 1923-1 mai 2006), foarte curând urmând a comemora 100 de ani de la nașterea partizanului care avea să conducă rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș, fiind supranumit chiar de către securiști ”inamicul public numărul 1 al Securității”.

Podul.ro se alătură acțiunilor anunțate de Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”, al cărei comunicat îl publicăm în integralitate în cele ce urmează, cu promisiunea că în acest nou an vom publica mai multe articole despre ”Moșu’” Ogoranu și partizanii săi făgărășeni, exemple de dârzenie, demnitate și sacrificiu pentru o Românie liberă de comunism. Că realizăm sau nu, cu toții le datorăm câte ceva acestor băieți minunați. Pilda luptei lor este apa bună de băut. 

Un erou adevărat al neamului românesc 

Comunicatul Fundației ”Ion Gavrilă Ogoranu”:

”Anul 2023 – An Centenar Ion Gavrilă Ogoranu

Ziua de 1 ianuarie 2023 poartă o semnificație aparte pentru România.

Centenarul nașterii lui Ion Gavrilă Ogoranu. Luptătorul din munți care a intrat în conștiința publică drept reprezentantul cel mai autorizat al Rezistenței naționale împotriva comunismului. Destinul său excepțional de a se opune regimului totalitar timp de aproape 30 de ani, reușind să rămână ultimul luptător necapturat de Securitate până în anul 1976 (dosarul său de urmărire depășește 200 de volume) l-a adus în cercul foarte restrâns al eroilor adevărați ai neamului românesc. Iar exemplul sau de dăruire sufletească pentru neam și credință a fost suplimentat de talentul literar de povestitor și memorialist, făcând să vibreze conștiințele celor care au citit extraordinarele volume de revelație istorică și națională cu titlul "Brazii se frâng dar nu se îndoiesc".

21 de ani de rezistență în clandestinitate 

Ion Gavrilă Ogoranu a lăsat României nu doar o pagină de epopee a curajului și dârzeniei, prin lupta dintre 1948 și 1955 a grupului de rezistență anticomunistă care i-a purtat numele, nu doar un exemplu de supraviețuire dramatică în clandestinitate timp de 21 de ani, cu o condamnare la moarte deja pronunțată, și nu doar o vastă operă literară cu conținut istoric și memorial cuprinzând 10 volume publicate. El a lăsat generațiilor care vin pilda nestrămutată a unei existențe demne, fără compromis cu vicisitudinile istoriei și cu nedreptatea efemerelor stăpâniri pământești, reperul moral al unui caracter plămădit parcă din cremenea Carpaților, care a fost împărtășit de mulți din generația de la 1948, ale căror destine au fost zdrobite de crunta represiune comunistă.

CITEȘTE și 14 ani fără partizanul Ion Gavrilă Ogoranu, ”inamicul public numărul 1 al Securității”. Un filoamerican desăvârșit. ”Pentru noi lupta nu se va încheia decât atunci când ni se vor bate cuie în sicriu”, spunea ”Moșul” Ogoranu

Veșnica prigoană 

Statutul român, prin cele mai importante instituții culturale și științifice, continuă să ignore și să ascundă fenomenul Rezistenței anticomuniste. Întreaga mobilizare de resurse și energie pentru menținerea departe de public a memoriei acestui destin unic se explică doar prin frica celor ce au confiscat România, a celor ce doresc aneantizarea națiunilor într-o masă amorfă, globalizată. Frică față de capacitate de energie umane excepționale, numită Ion Gavrilă Ogoranu, de a se constitui, chiar și după moarte, într-un reper pentru acele segmente ale societății care care mai poartă ceva din conștiința apartenenței la o entitate națională, ceva din atașamentul față de valorile care stau la temelia civilizației creștine europene.

Nu ne așteptăm deci că anul acesta autoritățile publice naționale sau locale, istoricii în majoritatea lor, mass-media sau instituțiile publice acreditate cu studiul istoriei să acorde Centenarului Ion Gavrilă Ogoranu atenția pe care acesta ar fi meritat-o, după ce decenii la rând numele eroului a fost ținut departe de publicul românesc, iar uneori a fost denigrat și prigonit. În alte țări ieșite de sub cortina de fier a regimurilor comuniste probabil că memoriei sale i s-ar fi dedicat festivități naționale și eroul ar fi avut statui în marile orașe ale țărilor respective.

”Am vrut să ștergem obrazul Țării mânjit de lașități și trădări!” 

Așa însă, revine societății civile îndatorirea de onoare de a dedica întreg anul 2023 Centenarului celui care, așa cum obișnuia să spună, alături de întreaga sa generație de luptători, a vrut să șteargă obrazul Țării mânjit de lașități și trădări.

Anul Centenar Ion Gavrilă Ogoranu va fi un răstimp dedicat cu precădere readucerii în actualitate a efigiei eroului, ca o prezență vie în inimile și conștiința românilor. O suită de prilejuri artistice, culturale, de reîntâlnire cu luptătorul, cuprins în toate ipostazele vieții sale complexe.

Să ne învrednicească Dumnezeu să ne facem împreună datoria. Pentru că doar împreună vom putea transforma anul ce vine în ceea ce ar trebui să fie, într-o Românie liberă și demnă, Anul Centenar Ion Gavrilă Ogoranu.

Fiți alături de noi în această misiune!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.