Rareș Bogdan spune că România trebuie să abordeze intrarea în Schengen cu "un pumn băgat într-o mănușă de catifea". Reacția eurodeputatului PNL în legătură cu vizita la Viena a președintelui bulgar


Rareș Bogdan spune că România trebuie să abordeze intrarea în Schengen cu "un pumn băgat într-o mănușă de catifea". Reacția eurodeputatului PNL în legătură cu vizita la Viena a președintelui bulgar

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a declarat luni că gestul cancelarului austriac Karl Nehammer de a îl invita pe președintele Bulgariei Rumen Radev la Viena, în prima zi a Anului Nou, reprezintă o încercare a acestuia de a arăta o altă față propriilor alegători, asta "după ce a dat cu mucii în fasole, după ce a căzut cu nasul în țarână, după ce a refuzat accesul (în Spațiul Schengen - n.red.) pentru România și Bulgaria".

"Gestul cancelarului austriac arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen vizavi de România și Bulgaria. Gestul lui Nehammer pare tipic de manual de diplomație asimetrică, încearcă să trateze diferit, să dea un șah României. Nu cred că domnul Radev sau Karl Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice. E un gest prin care, înainte cu șase zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigură 33% din totalul PIB al Austriei, e programată și o vizită a cancelarului în Bulgaria. Nehammer încearcă să își arate o altă față propriilor alegători, un fel de bunăvoință, ca un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole, după ce a căzut cu nasul în țărână, după ce a refuzat accesul (în Spațiul Schengen - n.red.) pentru România și Bulgaria", a afirmat Rareș Bogdan la Digi 24, citat de news.ro

Europarlamentarul PNL a adăugat că gestul lui Karl Nehammer, care l-a invitat la Viena pe președintele bulgar, trebuie privit în contextul în care social-democrații austrieci vorbesc pe trei voci și anume despre decuplarea României de Bulgaria, împotriva intrării celor două state la Schengen și acceptarea imediată a celor două țări

"Nehammer, consultat de strategi, a făcut această mutare că să încerce o abordare diferențiată a României și Bulgariei, ca să capteze electoratul de peste tot. E un șah, o încercare de a arăta o deblocare, prin care Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spațiului Schengen, privit în cheia jocului electoral pentru alegerile din 29 ianuarie din acest land care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum conservatorii îl pot pierde. Nehammer încearcă toate formulele pentru a agăța puțin electoratul", a completat Rareş Bogdan.

Liberalul a mai spus că ţara noastră are de dat un examen diplomatic dificil, referindu-se la accederea sau nu în Spaţiul Schengen.

"Diplomația românească își da examenul suprem, dacă partidele de la guvernare, cu președintele Iohannis, cu premierul nu vor duce România în Schengen, va avea de înfruntat critici extrem de serioase, mai ales în fața unui val de euroscepticism care, pentru prima dată în 15 ani, a crescut la limita de avarie. Dacă Bulgaria va fi decuplată de România, situația va fi alarmantă și extrem de gravă pentru PNL și PSD. România stă net superior Bulgariei. Va trebui să ne gândim extrem de bine pașii dar să nu depășim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicație în fața unui posibil eșec. Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomație a capului plecat care ne-a dus la eșec, ci una a capului sus, a forței, un pumn băgat într-o mănușă de catifea. Modul în care am încercat să captam bunăvoința fără a ne arăta atuurile nu a dus decât la eșec. Trebuie să jucăm extrem de puternic influența României, că e o zona stabilă într-o zona uriașă de conflict", a conchis eurodeputatul PNL.

Președintele Bulgariei Rumen Radev s-a întâlnit la Viena, în prima zi a anului, cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Oficialul bulgar și-a făcut apariția și la concertul de Anul Nou, în compania președintelui Austriei, Alexander Van der Bellen.

Deplasarea președintelui Bulgariei la Viena și discuțiile cu oficialii austrieci în chiar prima zi a anului vine în contextul în care Austria s-a opus în decembrie, la Consiliul JAI, intrării Bulgariei și României în Schengen, pe motiv că nu ar fi protejate suficient granițele externe ale UE.

În plus, cancelarul austriac Karl Nehammer a venit ulterior la Consiliul European din decembrie cu propunerea de a fi construit un gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.