Premierul unei țări din cadrul UE susține introducerea pedepsei cu moartea în legislație


Premierul unei țări din cadrul UE susține introducerea pedepsei cu moartea în legislație

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat luni că, în opinia sa, pedeapsa cu moartea ar trebui permisă în cazul celor mai grave crime.

El a făcut această declarație în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu urmăritorii de pe Facebook.

"După părerea mea, pedeapsa cu moartea ar trebui să fie admisibilă pentru cele mai grave crime", a spus Morawiecki.

El a mai precizat că e de părere că abolirea pedepsei cu moartea a fost o "invenție prematură". Pe de altă parte, Morawiecki a menționat că obligațiile legale actuale ale Poloniei nu au permis introducerea pedepsei cu moartea în legislația țării. 

Întrebat despre declarația sa la o conferință de presă de marți, Morawiecki a spus: "Este părerea mea personală că, dacă avem de-a face, de exemplu, cu un criminal în serie, unde dovezile nu lasă nicio îndoială, sau cu un criminal de război... poate fi permisă, de asemenea, pedeapsa cu moartea".

El a adăugat că se referă la "oameni care au fost dovediți vinovați fără a exista vreo îndoială, iar astfel de cazuri sunt foarte frecvente, din păcate".

"Mi-am prezentat punctul de vedere personal asupra acestei chestiuni", a reiterat Morawiecki. 

În 2013, Polonia a ratificat un protocol al Convenției Europene a Drepturilor Omului care abolește total pedeapsa cu moartea. Protocolul, adoptat la Vilnius în data de 3 mai 2002, interzice pedeapsa cu moartea în toate circumstanțele. (sursa: The First News)

Merită amintit în acest context că Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat luna trecută o rezoluție referitoare la stabilirea unui "moratoriu mondial asupra execuțiilor în vederea abolirii pedepsei cu moartea". Deși majoritatea națiunilor lumii au susținut efortul, a existat un vot marcant împotriva rezoluției, cel al SUA.

Rezoluția e introdusă pe agendă la fiecare doi ani, atunci când o nouă adunare generală intră în sesiune, iar de fiecare dată este aprobată cu mai mult sprijin raportat la voturile anterioare. Anul acesta, o supermajoritate a votat rezoluția. 125 din voturi au fost pentru, 37 împotrivă, înregistrându-se totodată 22 de abțineri.

SUA s-au numărat printre cele 37 de țări care au votat nu, așa cum au votat întotdeauna, afilierea republicană sau democrată a liderilor de la Washington neavând iată relevanță pe acest subiect.

Cu toate acestea, unii oameni au avut impresia că votul din 2022 ar putea fi diferit sub administrația Biden. În calitate de candidat, Biden a promis că "va adopta o legislație care să elimine pedeapsa cu moartea la nivel federal și să stimuleze statele să urmeze exemplul Guvernului federal".

Robert Dunham, director executiv al Death Penalty Information Center — o organizație non-profit care oferă rapoarte despre pedeapsa capitală — a declarat pentru Newsweek că votul din 2022 a venit cu o presiune suplimentară.

"Votul devine deosebit de problematic în 2022, având în vedere faptul că Iranul apelează la spânzurări înfiorătoare publice ca o modalitate de a încerca să reprime protestele", a spus Dunham.

Pe fondul recentelor proteste din Iran care au contestat fundamentalismul islamic al regimului de la Teheran, doi bărbați au fost spânzurați public de autorități. Potrivit Amnesty International, Iranul plănuiește multe alte execuții ale persoanelor implicate în demonstrații. 

Votând împotriva rezoluției, Statele Unite ale Americii "ne-au pus în aceeași ligă cu Iran, Irak, Arabia Saudită, China, Coreea de Nord și Vietnam", a zis Dunham.

El a adăugat: "Ca țară, ne mândrim cu angajamentul față de drepturile omului și cu angajamentul față de demnitatea tuturor indivizilor. Să fim aliniați cu acțiunile unei țări care respinge în mod activ aceste valori creează o problemă semnificativă".

Chiar și așa, execuțiile publice ale protestatarilor sunt foarte diferite de cele ale ucigașilor condamnați, a spus Dunham.

Jeffrey L. Kirchmeier, profesor de drept la Universitatea City din New York, a spus pentru Newsweek că SUA sunt întotdeauna atente să facă astfel de distincții.

Cu toate acestea, Kirchmeier a adăugat că "opoziția americană față de rezoluțiile internaționale care cer un moratoriu asupra pedepsei capitale a scos întotdeauna la iveală ipocrizia poziției Statelor Unite cu privire la problemele internaționale ale drepturilor omului".

Membrii ONU nu sunt obligați să urmeze rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală, iar Guvernul federal al SUA și statele individuale ar putea continua să aplice pedeapsa capitală chiar dacă SUA ar fi votat în premieră pentru această rezoluție. Sprijinul american asupra rezoluției nu ar anula imediat pedeapsa cu moartea în toată țara.

Deși pedeapsa capitală ar putea fi considerată o problemă care provoacă dezbinare, Dunham a spus că nu crede că decizia lui Biden de a se opune rezoluției a fost strict o mișcare politică din rațiuni electorale. În orice caz, a spus Dunham, pedeapsa cu moartea nu mai are parte în ultimii ani de același sprijin pe care-l avea cândva în rândul americanilor.

Un sondaj Gallup publicat în noiembrie 2022 a arătat că 55% dintre americani au spus că susțin pedeapsa cu moartea pentru ucigașii condamnați. Acum zece ani, acest număr era de 63%, în timp ce acum 20 de ani era de 70%, după ce a atins un record de 80% în 1994. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.