Toți împotriva Rusiei! Răzbunare cu arma în mână pentru robii fostei Uniuni Sovietice


Toți împotriva Rusiei! Răzbunare cu arma în mână pentru robii fostei Uniuni Sovietice

Printre miile de cetățeni străini care luptă în prezent, în cadrul unor unități aparte sub stindardul Legiunii Internaționale, pentru Ucraina, se numără foarte mulți ceceni, georgieni, azeri, bieloruși, armeni, tătari din Crimeea și reprezentanți ai altor grupuri de limbă turcă, proveniți din fostele republici unionale, oameni care decenii de-a rândul au fost tratați ca și cetățeni de rangul al doilea ai URSS și folosiți la cele mai înjositoare munci.

Toate aceste popoare au propria lor opoziție istorică față de Moscova și apoi față de dictatorul Vladimir Putin, o adversitate ”coaptă” în reprimare de-a lungul unui șir întreg de generații 

Mulți dintre voluntarii proveniți din fostele republici sovietice locuiau sau lucrau deja în Ucraina, ori căutau refugiu împotriva opresiunii politice din țările lor natale. Unii dintre ei au fost nevoiți să obțină vize și permise de ședere și, nu de puține ori, dorința lor de a se alătura luptei anti Rusia a stârnit suspiciunea oficialilor și comandanților ucraineni, cărora le este frică de sabotori.

Muslim Madiyev, spre exemplu, un veteran al celor două războaie ale Ceceniei împotriva Moscovei, asociat cu Dzhokhar Dudayev, fostul general sovietic care a condus lupta Ceceniei de a obține independența față de Rusia în anii 1990, a fost expulzat din Cecenia și s-a stabilit în Ucraina în 2016. Batalionul său, numit după regretatul lider al luptei pentru independență, este una dintre cele câteva unități cecene care s-au alăturat Ucrainei în lupta împotriva Rusiei în ultimii ani, după revolta din 2014 a separatiștilor susținuți de ruși din estul Ucrainei și anexarea Crimeei. 

Madiyev a vorbit despre invazia rusă la fel ca mulți ucraineni, spunând că, dacă Moscova nu este oprită în Ucraina, ambiția dementă a lui Putin va amenința multe alte țări din Europa. Madiyev vede lupta sa împotriva Rusiei dincolo de războiul din Ucraina, și spune că luptătorii batalionului său merg mai departe: „Scopul nostru este eliberarea Republicii Cecene și sprijinirea tuturor celorlalte popoarele care doresc să își obțină propria libertate”.

Ca și cecenii, luptătorii din Belarus au format, de asemenea, un regiment cu mai multe mii de oameni, alți voluntari venind din Caucaz și Asia Centrală, precum și din cadrul minorităților Rusiei, tătari și grupuri etnice vorbitoare de turcă. Cei mai mulți dintre ei sunt motivați de memoria istorică a anilor de oprimare din partea Moscovei. Cecenii și tătarii se numărau printre numeroasele grupuri exterminate prin deportările lui Stalin din anii 40.

Pe frontul anti Rusia există, de asemenea, un număr considerabil de exilați ruși, printre care și naționaliști ruși care i se opun lui Putin sau bieloruși care i se opun lui Alexandr Lukașenko. Participarea lor la război poate fi bună pentru Ucraina, dar este, de asemenea, o problemă potențial explozivă pentru autoritățile de la Kiev, deoarece majoritatea dintre acești aliați conjuncturali au ambiții politice pe termen lung, anume acelea de a se întoarce acasă și de a răsturna guvernele Rusiei și Belarusului.

Voluntarii înșiși spun că acționează cu deplină responsabilitatea și doar sub comanda armatei și serviciilor speciale ucrainene. Multe dintre operațiunile lor sunt ascunse, inclusiv misiuni periculoase de recunoaștere sau sabotaj în spatele liniilor rusești.

Ca răspuns la apelul președintelui Ucrainei, mii de alți voluntari au venit din țările occidentale, în special din SUA și Marea Britanie. Majoritatea s-au alăturat Legiunii Internaționale, care a fost recunoscută de guvernul ucrainean și integrată în armata ucraineană.

La o ședință de informare luna trecută, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov , a spus că există avantaje ideologice și politice ca soldați străini să lupte alături de ucraineni în apărarea valorilor europene. Soldații străini câștigau și ei experiență valoroasă, a adăugat el: „Aici se poate dobândi o experiență în arta războiului modern, a războiului tehnologic, cu drone, și a războiului electronic. Cred deci că este vorbim despre un schimb reciproc avantajos”.

Dar voluntarii din fostele republici sovietice sunt și mai utili în multe privințe. Au un avantaj lingvistic, deoarece majoritatea vorbesc rusă și uneori ucraineană, ceea ce facilitează coordonarea cu armata ucraineană. Iar unii, precum un grup de georgieni din Legiunea Caucaziană, au o incontestabilă experiență de luptă, după ce au servit în forțele conduse de NATO în Afganistan.

Cunoașterea Rusiei și a rușilor și ura față de Moscova i-a transformat pe voluntari în foarte buni agenți sub acoperire pentru Kiev., calitate care, însă, comportă și riscuri semnificative, având în vedere natura muncii din spatele liniilor inamice. 

Unul dintre batalioanele de voluntari formate recent, Turan, este format din grupuri etnice vorbitoare de turcă din Caucaz, Asia Centrală și Rusia. Este condus de un refugiat din Kârgâzstan, Almaz Kudabek, care a lucrat ca frizer la bazele americane din țara sa natală și în orașul afgan Kandahar.

Almaz Kudabek spune că a recrutat azeri, tătari și uiguri chinezi în unitate și vorbește cu pasiune despre marginalizarea și opresiunea minorităților vorbitoare de limbă turcă din Rusia. Potrivit acestuia, Moscova a adunat cu forța recruți pentru a participa la război, în principal din regiunile îndepărtate și sărace ale Rusiei, inclusiv din acelea în care trăiesc minoritățile etnice vorbitoare de turcă, pentru a-i folosi pe post de avangardă dispensabilă în fața apărării ucrainene.

Kudabek a spus că membrii unității sale ar putea transforma această nedreptate în avantajul lor prin infiltrarea în teritoriul ocupat de ruși pentru efectuarea unor misiuni de sabotaj.

Reacția ucrainenilor față de sprijinul manifestat de toate aceste regimente străine rămâne, în ciuda aportului, una rezervată, și este firesc să fie așa, avându-se în vedere cazurile de infiltrare cu care se confruntă și apărătorii Kievului. 

Liderul regimentului rus anti Putin, un naționalist de extremă dreaptă poreclit „White Rex”, a declarat că s-a confruntat cu numeroase obstacole atunci când și-a format unitatea, la scurt timp după invazia rusă. În ciuda faptului că el și tovarășii săi au locuit în Ucraina ani buni, ucrainenii i-au primit inițial cu suspiciune, bănuindu-i că ar putea fi sabotori ruși.

„Am fost ținuți inițial sub amenințarea armei ”, a spus „White Rex”, precizând: ”Am avut o mulțime de întâlniri amuzante și nu atât de bune, dar am rămas fermi în decizia noastră de a lupta împotriva lui Putin și până la urmă am găsit sprijin printre ucraineni”. Grupul de voluntari ucraineni Bratstvo a ajutat în cele din urmă regimentul rus să-și găsească un rol nu atât de diferit de alte batalioane etnice, operand în spatele liniilor rusești și efectuând misiuni de recunoaștere și sabotaj pentru armata ucraineană.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.