”Prostule!”. Putin l-a umilit în public pe vicepremierul Manțurov, pe motiv că nu i-a ascultat ordinele!


”Prostule!”. Putin l-a umilit în public pe vicepremierul Manțurov, pe motiv că nu i-a ascultat ordinele!

Dictatorul rus Vladimir Putin l-a jignit în public pe Ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manțurov, reproșându-i că nu rezolvă problema lipsei de contracte la fabricile de avioane pentru acest an, și somându-l să soluționeze criza în termen de o lună.
În data de 11 ianuarie, la începutul unei videoconferințe cu membrii Cabinetului de Miniștri, Putin i-a cerut lui Manțurov să raporteze despre modul în care indicațiile sale legate de implementarea programelor pe termen lung pentru actualizarea flotei de avioane sunt respectate.
Vicepremierul Manțurov a anunțat că în intervalul 2023-2025 companiile aeriene Aeroflot pot furniza 63 de aeronave în plan intern, în cadrul programului de leasing preferențial, inclusiv 34 Superjet în cadrul programului de substituire a importurilor, 18 MS-21 și 11 Tu-214. În total, Manțurov a anunțat și că este planificată alocarea a 175 de miliarde de ruble pentru implementarea programului de sprijin pentru închirierea aeronavelor Aeroflot în 2023, întreprinderile rusești de construcții având planificat să construiască 260 de nave civile până în 2027.

Anunțul l-a înfuriat pe Vladimir Putin care, fără a ține cont de situația economică în care Rusia a ajuns din pricina războiului de agresiune din Ucraina, a criticat activitatea vicepremierului pentru furnizarea de comenzi companiilor rusești aflate în criză de producție.
"Termenele sunt prea lungi. Întreprinderile trebuie să înțeleagă perspectivele comenzii: trebuie să angajeze forță de muncă, trebuie să întrețină sau să extindă instalațiile de producție”, a spus Putin, somându-l pe Manțurov să elaboreze planuri pentru producția de avioane împreună cu Ministerul Apărării, „astfel încât să fie clar” câte aparate militare vor ieși de pe linia de producție și câte aeronave civile vor fi fabricate.
În momentul în care vicepremierul a anunțat cî există contracte de execuție a unor aparate atât pentru Armata Rusiei cât și pentru sectorul civil, Putin l-a contrazis iritat, acuzându-l pe Manțurov că amestecă cu bună știință planurile de producție cu contractele, pentru a perverti realitatea. „Nu există contracte. Directorii mi-au spus. Ei bine, de ce faci pe prostul? Când vor fi încheiate efectiv aceste contracte?” l-a întrebat Putin pe Manțurov, umilindu-l în văzul asistenței. 

Ca urmare, Ministrul Industriei și Comerțului s-a aruncat cu un termen absurd, angajându-se să rezolve lucrările într-un termen redus cu trei sferturi față de cel avansat inițial, însă nici acest răspuns nu l-a mulțumit pe Putin, care i-a cerut vicepremierului să accelereze lucrările și să furnizeze întreprinderilor comenzi în termen de o lună.
Comentând acest dialog, secretarul de presă al administrației prezidențiale, Dmitri Peskov, a declarat că șeful statului nu are ”plângeri serioase” cu privire la activitatea vicepremierului, considerând criticile exprimate la Kremlin ca fiind parte a unui „un proces normal de lucru ”.
La sfârșitul anului trecut, Guvernul Federației Ruse a prelungit până la sfârșitul anului 2024 procedura actuală de operare a aeronavelor închiriate de la companii străine. Specificul utilizării unor astfel de aeronave sub presiunea sancțiunilor a fost aprobat încă din martie, inclusiv din cauza interzicerii furnizării de avioane și componente pentru aeronave către Rusia, precum și a serviciilor de asigurare și întreținere a aeronavelor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.