Conform Frontex, Europa s-a confruntat în 2022 cu cel mai mare val de migranți din ultimii 6 ani. Care sunt datele prezentate de instituția europeană


  • ACP
  • Jan 13, 2023 15:31
  • 672
Conform Frontex, Europa s-a confruntat în 2022 cu cel mai mare val de migranți din ultimii 6 ani. Care sunt datele prezentate de instituția europeană

O situație mai puțin discutată serios anul trecut, sau discutată de-a dreptul anapoda de Austria la dezbaterea privind intrarea în Schengen a României, Bulgariei și Croației, a fost cea care a privit migrația ilegală către Europa în 2022. 

Vineri au fost publicate de către agenția de frontieră și pază de coastă a UE, Frontex, informațiile pentru anul 2022, ceea ce aruncă o cu totul altă lumină asupra situației migrației. Conform instituției europene, numărul total de tentative de intrare în Uniunea Europeană fără autorizație a ajuns la aproximativ 330.000 anul trecut, ceea ce reprezintă cel mai mare număr înregistrat în ultimii 8 ani.  

Frontex calculează mai mult încercările de intrare decât numărul de persoane care încearcă să intre ilegal în Europa, deoarece este foarte dificil să fie identificați migranții când mulți dintre ei nu au pașapoarte ori alte acte de identitate, iar o parte din ei încearcă să intre în UE de mai multe ori.  

Aproximativ 80% din cei care au încercat să intre ilegal în UE au fost bărbați, iar pe naționalități 47% din total au fost sirieni, afgani și tunisieni. Aproape jumătate din încercările de intrare din 2022 au fost făcute pe uscat, prin regiunea Balcanilor de Vest, conform datelor publicate de instituția europeană. De asemenea, numărul de persoane care au încercat să intre în UE traversând Marea Mediterană cu bărci și bărci de cauciuc prost echipate și adesea supraîncărcate a continuat să crească rapid anul trecut, fiind înregistrate peste 100.000 de încercări de trecere, cu aproximativ 50% mai multe decât în 2021, cei mai mulți migranți venind din Egipt, Tunisia și Bangladesh.  

Din principalul punct de plecare pe mare din Nordul Africii, din Libia, în 2022 au sosit cei mai mulți oameni din ultimii cinci ani. Totodată, numărul de persoane care părăsesc Tunisia pentru a ajunge în UE a atins cel mai înalt nivel din istoria recentă.  

Agenția europeană nu i-a inclus în aceste calcule și pe cei aproximativ 13 milioane de refugiați ucraineni care au fost numărați la frontierele externe ale UE între februarie și decembrie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.