Ministerul de Externe al Greciei intervine de partea Patriarhiei Ortodoxe Grecești a Ierusalimului după plângerile oficialilor Bisericii față de abuzurile unor grupuri extremiste israeliene


  • ACP
  • Jan 17, 2023 20:49
  • 725
Ministerul de Externe al Greciei intervine de partea Patriarhiei Ortodoxe Grecești a Ierusalimului după plângerile oficialilor Bisericii față de abuzurile unor grupuri extremiste israeliene

Ministerul de Externe al Greciei a dat marți o declarație publică în care își exprimă "profunda îngrijorare" față de evoluțiile recente din cartierul predominant palestinian Silwan din Ierusalimul de Est, unde forțele israeliene au intrat cu forța pe un teren de 5.000 de metri pătrați deținut de Biserica Ortodoxă Greacă, teren pe care "l-au nivelat cu buldozerul", conform publicației Kathimerini.com.  

Declarația Externelor de la Atena arată susținerea clară pentru interesele Bisericii din Ierusalim: "Reiterăm în cei mai fermi termeni sprijinul nostru continuu pentru protecția drepturilor de proprietate și privilegiilor pe care le are Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului". (sursa: AICI)

Guvernul de la Atena reacționează la puțin timp după plângerea Patriarhiei Ortodoxe din decembrie 2022 pe problema terenului ocupat abuziv de autoritățile israeliene, dar și după o lungă serie de atacuri ale extremiștilor israelieni împotriva slujitorilor bisericilor și a obiectivelor creștine, fie ele biserici ori cimitire. Chiar președintele american Joe Biden l-a ascultat pe Patriarhul Theophilos III al Ierusalimului plângându-se de "atacurile fără precedent ale grupurilor radicale israeliene"  în timpul întâlnirii dintre cei doi din luna iulie a anului trecut de la Betleem. (mai multe detalii AICI)

Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului a condamnat public pe 28 decembrie 2022 asaltarea terenului din Wadi Hilweh de către un grup radical israelian, spunând că "Patriarhia afirmă că această bucată de pământ, cunoscută sub numele de <pământul roșu> , are o dimensiune de cinci dunum (aproximativ 1,2 acri) și a fost închiriată familiei Sumrin de Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului încă de la începutul secolului trecut și familia Sumrin încă îl cultivă până în prezent, iar această intruziune este o încălcare clară asupra proprietăților Patriarhiei din Ierusalim".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.